Бойко Софія

Каховська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 з поглибленим вивченням іноземних мов, 10 клас

Вчитель, який надихнув на написання есе - Соколухо Вікторія Сергіївна

«Чому бути українкою - це моя суперсила»

Я - нащадок Великого Кобзаря. Горда від того, що є частинкою великого й непоборного українського народу. Живу й ступаю по землі, сходженій Тарасом Шевченком.

Мені стає так прикро на душі, коли закордонних школярів запитують про Україну, а вони губляться. Я розповім про те, якою бачимо нашу Україну ми, її народ з уславленим героїчним минулим та чудовим вільним майбутнім.

Ви коли-небудь бачили землю, вкриту золотом, під пронизливою блакиттю лагідного неба? Це - наші безкраї пшеничні лани. А чи милувалися діамантами в оздобленні ніжної зелені? Це – наші бездонні озера й річки серед мальовничих лісів і луків. Чи тішили ваше серце зворушливі народні пісні поетичною солов’їною мовою? Це - наш український скарб. Чи зігрівали ваші серця глибокі погляди очей, часом стомлених, але уважних та лагідних? Це – очі моїх співвітчизників. І все це – моя Україна! Віками уславлена подарунком Бога – українським народом. На весь світ відомий він своєю працьовитістю, гостинністю, нескореністю, волелюбністю, вічним потягом до прекрасного.

Ми – нащадки величного Кобзаря, який у своїй творчості навіки закарбував чарівність української природи, красу квітучого вишневого садочку біля чепурної біленької хатини, червоної калини над водою, вечірньої зорі. Через століття його поезія хвилює кожну душу, вражає глибиною і силою українського пророчого слова: Любітеся, брати мої, Украйну любіте І за неї, безталанну, Господа моліте.

На жаль, в Україні зараз відбуваються бойові дії, проте я переконана, що кожна людина приходить у цей світ для добра й любові. Тоді звідки ж у нашому житті береться зло, ненависть, зневага? Чому не припиняються війни, зростає злочинність, з якої причини батьки покидають дітей, а ті, в свою чергу,- стареньких? Болісно від того, що люди дбають про особисту наживу замість того, щоб зробити щось важливе для розвитку країни, допомогти біднішому, захистити слабшого. Де знайти відповідь на конкретне, чітко поставлене питання: як боротися зі злом? Як це можу зробити особисто я? Адже мені не так багато років ,я школярка і поки що не здатна вирішувати такі складні проблеми суспільства: нагодувати голодних, захистити ображених і матеріально забезпечити тих, хто цього потребує. Проте твердо переконана: для мене ,як людини, необхідно бути чесною з собою, близькими, не чинити зла.

Таким чином, можна зробити висновок , що Батьківщина має бути понад усе для кожного з нас, адже має незламний дух попри те, що у нашій державі залишається багато проблем. Я сподіваюся, що за декілька років ми побачимо оновлену Україну, котра буде ще міцнішою, ніж сьогодні.

Я вірю:

Житиме Кобзар і Україна,

Воскресне на віки з руїн,

І запанує злагода і мир!