Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Тимошенко

"Я мрію народити дитину, яка спитає: "Мамо, що таке війна?"

переглядів: 155

Тимошенко Анастасія, 14 років, 10-В клас, Іванківський ліцей №2

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Осипенко Ірина Андріївна 

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

24 лютого. Цей морозний лютневий ранок повинен був залишитися приємним спогадом у закутку людської пам'яті. Та все склалося інакше... 

Прокинувшись, я зрозуміла, що коїться щось дивне. Долинали голоси телеведучих, батьки метушились у кімнаті. Я почула плач молодшої сестри, що промовила переляканим голосом: «Сьогодні не йдемо до школи - почалась війна...» 

Мене охопила паніка. Очікуючи війни лише на сході, ми були приголомшені, дізнавшись про її повномасштабність. Цей день означав одне - це був початок глибокого забуття у наших життях. Мешкаючи за 70 км від білоруського кордону, звідки вже наступали окупанти, та не маючи власного авто, щоб виїхати, ми не знали, чого чекати. Наш дядько забрав мене з сестрою в село до бабусі. Батьки були змушені залишилися вдома. Вони лікарі, тому зобов'язані надавати медичну допомогу і в небезпеці. 

Того вечора російські танки вже котилися нашим районом, а вночі було чутно безліч вибухів та стрілянину. Рідний жовто-блакитний стяг уже не майорів у чистому небі. Його замінив бридкий триколор. Кілька днів доводилося сидіти в укритті, ховаючись від ворожих ракет, що летіли вбивати невинних громадян. Коли зникло електропостачання, вода та будь-який зв'язок з навколишнім світом, наші серця охопило ще більше хвилювання та страх. Через розлуку з батьками усі тогочасні події впливали на нас ще сильніше. На щастя, ніхто з нашої родини не постраждав. Але забути усе те, що довелося пережити, нам ніколи не вдасться. 

Будучи вже на волі, нам довелося ще довго звикати до різких звуків, гуркоту автомобілів, галасу. Перші місяці після окупації ми провели на Вінниччині у моєї бабусі, де довелося дистанційно вчитися у новій школі, бо навчальний процес у рідному Іванкові відновився ще не скоро.

Влітку довелося поїхати в Іспанію. На жаль, знову ж таки без батьків. Не зважаючи на те, що окупантів уже назавжди прогнали з нашого містечка, літо обіцяло бути неспокійним. Перебуваючи у мальовничій Іспанії, ми могли б чудово відпочити та мати безліч незабутніх спогадів. Певною мірою так і вийшло, але часто переживання за рідних не давали жити спокійно. Та й зараз не дають.

Життя ніби налагоджується, усе прокидається від тяжкого забуття. ЗСУ все більше прогресують на фронті. Але зненацька росія знову обстрілює українські міста, як вона це зробила 10 жовтня. Знову смерті невинних, руйнування, сльози, кров... Попри те, що росія сама пережила чимало війн і знає, яке це горе, вона свідомо вбиває людей та тримає усіх у страху! Це приголомшує мене найбільше.  

Велика недоля прийшла до нас, але ми – українці. Ми –незламний народ! Навіть у скруті ми продовжуємо благодійництво: ті, хто за кордоном, проводять мітинги, розповідають іноземцям новини з України; ті, хто вдома, плетуть маскувальні сітки, збирають кошти для армії, поширюють інформацію.

Все це ми робимо заради миру. Заради перемоги. Раніше мир був для мене звичним поняттям. Здавалося, що він має бути завжди і не може просто так зникнути. Тепер же мир для мене має чи не найбільшу цінність. Як виявилось, без миру життя перетворюється на існування, сповнене вічного страху. Я приєднуюсь до слів американської письменниці Єви Мерріам: «Я мрію народити дитину, яка спитає: «Мамо, що таке війна?»». 

Останні 8 місяців дуже вплинули на мене та мою сім'ю, як і на всіх українців. Вона внесла свої жорстокі корективи у наші долі. Принесла смуток, журбу, розпач, страх. Але також нагадала про цінність мирного життя. Тому будьмо терплячими, витривалими, сильними та незламними! Перемога вже незабаром! Слава Україні! Слава ЗСУ!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Іванків 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій