Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій Ігорович Абумов

«Я ходив по воду й по дрова під обстрілами, готував їжу біля під’їзду»

переглядів: 83

Мені 36 років. Я мешкав у Маріуполі. Виїхав з мамою 24 березня. Наша квартира згоріла. Добре, що нас тоді не було вдома.

Я мешкав у мікрорайоні Східному, на виїзді з міста. Неподалік знаходилися блокпости ЗСУ. Зранку 20 лютого були удари по них. Через день обстріли повторилися. 25 лютого ми переїхали в центр, орендували там квартиру. А наступного дня перебралися до маминої подруги у Приморський район.

Одного разу волонтери від Фонду Ріната Ахметова привезли хліб. Військові привозили воду людям похилого віку. Я  набирав воду зі ставка. Ходив по неї й по дрова під обстрілами. Їли двічі на день суп, який я готував біля під’їзду.

Ширилися чутки, що можна дістатися до Мангуша, а звідти на таксі доїхати до Запоріжжя.

Ми вирішили спробувати вибратися, бо у місті ставало все небезпечніше. У двір прилетів снаряд – одна людина загинула, ще четверо отримали поранення.

Дійшли до першого російського блокпосту. Окупанти перевірили телефон, переконалися, що в мене немає татуювань. Після блокпосту ми пройшли ще десять кілометрів, а потім нас підвезли до Мангуша. Ні таксі, ні автобусів до Запоріжжя не було. Передбачалася евакуація лише в росію. Ми переночували у підвалі лікарні, а вранці вийшли до дороги. Нам пощастило: зупинився хлопець, що їхав із Маріуполя і підвіз нас. Він був пожежником. Ми проїхали понад двадцять блокпостів. На кожному окупанти змушували нас роздягатися, перевіряли.

Зараз ми мешкаємо в Одесі. Обрали це місто, бо тут живе мій старший брат.

Я вважаю, що вихід на кордони 1991 року не стане завершенням війни, а лише її активної фази. Поки існуватиме росія, Україні не буде спокою.    

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій