Вєтряк Владислав, 16 років, Курахівський опорний ЗЗСО № 5

Війна. Слово, значення якого відомо кожному з дитинства. Слово, яке інстинктивно змушує холонути кров у жилах. Війна – це збройний конфлікт між двома і більше політичними утвореннями, який відбувається на тлі різних претензій або з метою нав’язування своє волі опонентові. Саме тому черстве і позбавлене емоцій формулювання терміна ви швидше за все бачили, гортаючи сторінки підручника з історії.

Але війна – це не просто збройний конфлікт, до якого залучені окремі люди, це нищівне явище, що страшніше за смерть, стосується і мирного населення.

Війна ніколи не приходить без своїх «дарів», таких як зруйновані сім’ї, голод, страждання, біль, невпевненість у завтрашньому дні, страх і смерть, що змінюються так швидко, наче кадри кінофільму, несучи страшну скорботу в душі.

Війна зриває з облич маски облуди, брехні, цинізму і лицемірства, оголюючи жорстоку і збайдужілу сутність. Коли ти сповзаєш по стіні, ховаючись у льосі, чуєш грім гармат і свист ворожих куль над головою, одна нав’язлива ідея робить інші думки: «Я хочу жити! Як залишитися живим?»

Людина, що своїми очима бачила жахи війни, ніколи вже не буде спати спокійно, не буде тим, ким була колись.

Можна зробити висновок, що у війні немає переможців, є лише ті, хто програли, заплативши найбільшу ціну – життя.

Мир для мене настане, коли перестануть плакати по загиблим військовим, коли батьки повернуться до дітей і жінок, коли не будуть переживати за життя, війна здаватиметься далеким страшним сном.