Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Вікторівна

«Я б усе віддала, щоб був мир і спокій»

переглядів: 661

Я все життя прожила в Донецькій області. Народилася в Костянтинівці, там пройшли дитинство і юність. Після заміжжя в 1974 році переїхала до Горлівки, де прожила з чоловіком і дітьми сорок років до 2014-го.

Я працювала бухгалтером на авторемонтному заводі, потім пішла на пенсію. Підробляла, вирощуючи з чоловіком овочі на продаж. Наше життя і до війни складно було назвати легким – невеликої пенсії явно не вистачало, але виручав свій город.

7 серпня 2014 року, коли я була на вулиці, у палісаднику біля будинку розірвалися два снаряди. Мене відкинуло вибуховою хвилею. Прокинулася в калюжі власної крові, але зопалу навіть схопилася на ноги і забігла в будинок. Численні осколкові поранення тіла, закрита черепно-мозкова травма, струс мозку – такий діагноз встановили лікарі.

Після операції та виписки з лікарні я навідріз відмовилася переїжджати до дочки в Краматорськ, мирне й безпечне місто. Залишилася в Горлівці. Під час обстрілів із чоловіком ховалися в підвалі або в гаражі, в оглядовій ямі.

7 квітня 2015 року під час чергового обстрілу я поспішала сховатися в гаражі, але спіткнулася та впала. В результаті отримала серйозний перелом. Після цього нерви в мене не витримали. Знову в лікарню, знову гіпс, наклали від шиї до пояса, на всю спину, груди. І після того в мене пішов нервовий зрив, я не могла нічого вдіяти із собою – увесь час плачу, плачу, плачу...

Зараз ми з чоловіком живемо в Краматорську. Нам довелося пожертвувати багато чим: житлом, сім’єю, частими зустрічами з дітьми, які залишилися жити по інший бік лінії зіткнення. Здоров’я похитнулося і у мене, і у чоловіка.

Раніше ми не цінували мир, чимось завжди були незадоволені. А тепер я б усе, напевно, віддала, щоб тільки були мир і спокій, щоб люди не гинули.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Горлівка 2014 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 переїзд поранені психологічні травми обстріли здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій