Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Грищенко

"Я була в морзі, бачила його вогнепальні поранення"

переглядів: 44

Олега Грищенка російські окупанти розстріляли автоматною чергою 6 березня 2022 року на вулиці Яблунській у Бучі. Після звільнення Збройними Силами України Київщини його тіло знайшли поряд із загиблим другом Віталієм Виноградовим. Убиті майже місяць пролежали під відкритим небом. Рідна сестра Олега, Наталія, впізнала брата в одному з перших репортажів зі звільненої Бучі.

Я була в морзі, бачила вогнепальні поранення

«Я була в морзі, бачила його вогнепальні поранення. Брата розстріляли з близької відстані вздовж паху. Окупанти не дозволяли місцевим ховати загиблих. Це робили для того, щоб налякати людей, придушити їхню волю», – сказала Наталія.

Олегові Грищенку було 44 роки. Народився на Київщині. Жив у Бучі. За фахом був радіомеханіком. Працював вантажником, двірником на поліграфічному підприємстві у Києві. Вдома мав майстерню, де ремонтував техніку.

«Я старша від Олега на 12 років. Це мій єдиний рідний брат. Я його виховувала і няньчила, він був наче моїм сином. З дитинства він мав слабкий зір. Олег був гарним сім’янином, набожною, спокійною людиною. Не мав шкідливих звичок. На роботу з Бучі до Києва постійно їздив на велосипеді. Олег захоплювався фотографією. Часто з дітьми вирушав на природу, вони фотографували краєвиди».

Після початку повномасштабного російського вторгнення Наталія з Олегом підтримували зв’язок. У Гостомелі, де мешкала сестра, вже не було водопостачання. Олег набрав велику пляшку води і вирушив до сестри, аби допомогти. Його розвернули на російському блокпосту. Забрали телефон, наказали повертатися.

Олег зник після 5-6 березня. Тоді, за словами рідних, він вийшов із дому, зустрівся зі своїм другом Віталієм Виноградовим.

Через тиждень після зникнення дружина Олега з дітьми евакуювалася з Бучі. А згодом у їхній двір прилетів снаряд. Зруйнував майстерню чоловіка, а також частково пошкодив оселю.

Олега Грищенка поховали 13 квітня 2022 року у Бучі.

У нього залишилися дружина, троє дітей, рідна сестра і племінник.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Буча 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій