Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Олександрівна Ходова

«Я боялася, що мене не випустять з Маріуполя або взагалі заарештують»

переглядів: 129

Мені 43 роки. Я заміжня. У мене є донька. Ми жили в Маріуполі. Чоловік – військовослужбовець, був на «Азовсталі». Він уже десять місяців у полоні.

Про початок війни я дізналася від товариша з Харкова. У перші три дні ще можна було виїхати з Маріуполя, але я цього не зробила, бо не розуміла, що цього разу все буде набагато гірше, ніж у 2014 році.

Увесь березень ми страждали від бомбардувань. Я була як напнута струна. Окрім постійного страху, дошкуляли побутові проблеми. Якби не сусіди, не знаю, як би вижили. Ми згуртувалися, ділилися одне з одним їжею, ходили на пошуки води.

Наш автомобіль залишився в іншій частині міста, тому ми виїхали на автобусі. Щоб зробити це, довелося пройти фільтрацію. Була величезна черга. Я боялася, що мене не випустять через те, що мій чоловік військовий, або взагалі заарештують. На щастя, нам з донькою дозволили залишити місто. 

Як виявилося, ми виїхали на останньому автобусі, який прямував в Україну. Їхали до Запоріжжя понад добу. Я щиро вдячна людям, які зустрілися на моєму шляху. Я ще ніколи не зустрічала такої кількості людей, які безкорисливо допомагали. Це дуже вразило.

Зараз ми з донькою мешкаємо в Києві. У мене поки що немає постійної роботи – тільки підробітки. За час війни я дуже багато чого переосмислила. Все матеріальне відійшло на задній план. Я зрозуміла, що можна обійтися мінімальною кількістю речей, головне – щоб рідні були живі й здорові.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація фільтрація обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій