Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Андрійович Мех

"І п'яти хвилин не було, щоб не летів літак і не скидав на місто бомби"

переглядів: 223

У мене велика родина. З Маріуполя нас виїжджало багато: онуки, правнуки, дружина і всі родичі. Нас було вдома у Маріуполі 11 осіб. Ми не могли ризикувати і звертатися за допомогою з приводу евакуації до окупаційної влади. Ми тікали нелегально, платили гроші перевізникам, у яких ми були впевнені. Так ми втекли у Бердянськ, а звідти - на підконтрольну територію. Довелося платити оркам, щоб не проходити фільтрацію і не показувати жодного документа. 

Коли ми їхали з Бердянська, чого там тільки по дорозі не було: і виводили людей, і роздягали-роззували. Дивилися і мого сина, і зятя. І у речах порпалися, у бруд викидали. 

24 лютого я працював. Я жив у центрі Маріуполя, а працював на Лівому березі. Коли мені зателефонували і сказали, що танки йдуть по вулиці, я вже на роботу не з'являвся. 

У центрі Маріуполя літали літаки. Певно, не було і п'яти хвилин, щоб не летів літак і щось не скидав. У двір нашого приватного будинку впала бомба, зруйнувала шматок рогу будинку і дах на гаражі, дві міни впали в город. На вулиці у сусідів завалився будинок, люди їх діставали з-під завалів. 

Шокувала безвихідь і невизначеність, чим це все закінчиться. Мій син спонукав нас тікати з міста. Слава Богу, що ніхто з нас не був у драмтеатрі. До мене у двір зайшли окупанти з городу - чоловік вісім молоді. Ось це шокувало. 

Боялися дуже за дітей, онуків і правнуків. Коли летів літак, я лежав і думав: "Хоч би не в мене". Така думка егоїстична. 

Продукти у мене були, тільки по воду ходив син. Потім багато моїх знайомих опинилися в Азовсталі у лавах наших захисників. З ліками було не дуже: донька-медик щось давала, поки не захопили обласну лікарню - вона працювала там старшою медсестрою. Коли орки захопили лікарню, донька потайки звідти втекла, бо окупанти нікого не випускали. 

Ті з моєї родини, хто військові, продовжують службу у різних місцях. Донька отримала пропозицію працювати у Києві, а ми винаймаємо квартиру в Ужгороді. Діти допомагають, отримуємо гуманітарну допомогу від хабу ЯМаріуполь.

Будинок наш у Маріуполі залишився, за ним там наглядають. Зараз зносять цілі квартали, а я все наше місто ногами виходив. Для мене жах – те, що зараз там відбувається. 

Всі мої молоді родичі несуть службу за Україну, боронять її від окупантів. Нехай не всі на передовій, але роблять свій внесок у нашу майбутню Перемогу. 

Поки у нас не буде потрібного озброєння, буде важко. Але я щиро вірю у Перемогу України. 

Майбутнє своє бачу в українському Маріуполі. Покрівля мого будинку зруйнована, але добре, що він зберігся. Як тільки Маріуполь повернеться, ми збираємось повертатися додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій