Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Леонідівна Радзіван

«Я більше не маю дому»

переглядів: 66

Олена вимушено переїхала з рідної Тошківки до Запоріжжя ще у 2014 році. Але раніше вона могла навідуватись додому, а тепер окупанти влучили снарядом у її будинок.

Я народилася в селищі Тошківка, в Луганській області. Там провела дитинство, ходила до школи. Потім вступила до Слов’янського педагогічного університету, отримала вищу освіту  і повернулася до рідної школи працювати вчителькою.

Влітку 2014 я поїхала у Запоріжжя до племінника на День народження і додому повернутись вже не змогла. Через бойові дії у Донецьку дорога була перекрита місяць - мені довелось лишитись у Запоріжжі назовсім. На щастя, я знайшла роботу за професією.

У жовтні актову залу нашої школи у селі розбили. Повернутись додому я так і не змогла.

Але я часто навідувала рідних – там залишились батьки, тітка і бабуся. Постійно, коли я приїжджала, було чутно десь далеко вибухи, адже наше село знаходилося у 20 кілометрах від лінії фронту.

Росія остаточно зруйнувала моє дитинство і мою юність у 2022 році. Наше житло розбите. Я вже вісім років живу на зйомних квартирах, витрачаючи зайві кошти на оренду. Відмовляю собі в усьому, щоб якось прожити, а тепер в такому ж положенні моя мама. Це все набагато важче перенести, тому що у 2020 році не стало тата. Мама сама, і я відчуваю, що маю бути для неї тією опорою, якою був тато.

Від початку бойових дій у лютому 2022 я хотіла забрати маму. Вона не наважувалась виїхати, поки снаряд не влучив у нашу багатоповерхівку. Тепер вона зі мною. Але їхала на тиждень-два, поки все не затихне, тож має лише пару сорочок і весняну куртку. У нас зараз завдання – одягти маму на зиму.

Я не пробачу цього росіянам ніколи. Вони нахабно вдерлися і забрали наше життя.

Ми не були багатими людьми, але все, що мали, заробили чесним трудом. Дякувати Богові, ми живі. Я впевнена, що все буде добре. Ми оформили мамі статус тимчасово переміщеної особи, вона вже влаштувалася на роботу.

Я завжди знала, що в мене є домівка, куди я зможу повернутися, якщо в мене щось не складеться в житті. Зараз мені нікуди повертатися. Шокує, що люди у росії не розуміють, що вони роблять. Вони зомбовані і не розуміють, що насправді відбувається. У мене багато знайомих звідти, але ми більше не спілкуємось - в цьому немає сенсу.

Мабуть, війна скінчиться, коли помре путін. Я добра людина, ніколи нікому поганого не бажала, бо знаю, що побажаєш, те тобі і повернеться. Але він, здається, хворий, якщо на таке пішов.

У мене є мрія. Щоб усе це скінчилось, настав мир, і я зі своєю родиною зустрічала захід сонця на березі Азовського моря.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Тошківка 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій