Величезний зелений луг, де пасуться коні Василя Власенка, тягнеться аж до річки Псел. За ним – Росія. До повномасштабного вторгнення минулого року Власенко, 60-річний фермер у своїй рідній Сумській області на північному сході України, мав 400 корів, 60 коней і отару овець, яких він ніколи не порахував точно. Зараз його господарство в руїнах. Матеріал Радіо Свобода.

Численні мінометні обстріли вбили 47 корів, четверо коней та кілька овець. Згорів сарай із 50 тоннами сіна, а кілька інших будівель знищені вщент.

Російські солдати, які дислокуються на пагорбі на протилежному березі річки, добре бачать усе на фермі, а також запускають над нею розвідувальні безпілотники.

Василь Власенко клянеться, що на його землю не ступала нога українського солдата. Він не знає, чому росіяни його обстрілюють.

Із 17 співробітників, які колись працювали з ним, лише п'ятеро не звільнилися.

Збитки та постійна небезпека змусили Власенка продати більшу частину худоби. Але він продовжує працювати та вести свій бізнес, який розвиває з моменту закінчення Московської ветеринарної академії всього за три роки до розпаду СРСР в 1991 році.

Я багато думав про цю війну. Але я цього не розумію

Український фермер Василь Власенко. Його угіддя межують з Росією через нешироку річку Псел

Майбутнє ферми невизначене. У Власенка троє синів: один емігрував до Німеччини, інший служить в українській армії, а місцезнаходження третього коментувати не хоче.

Із сестрою і тіткою, які живуть у Росії, він більше не спілкується.

Дружина Власенка – Галина родом із Брянська, вони познайомилися в студентські роки в Москві. Брянщина межує з Україною на північ від Сум.

«Я багато думав про цю війну», – каже Василь Власенко Радіо Свобода, коли Галина подавала борщ. – Але я цього не розумію».

Нескінченне руйнування

Майже щоденний обмін вогнем на цій ділянці українсько-російського кордону триває із квітня 2022 року, коли Росія відвела свої війська після невдалої спроби захопити Київ та окупувати Чернігівську та Сумську області.

Зараз активна лінія фронту проходить досить далеко на півдні, і тут немає бойових дій, але військові цілі та цивільні об’єкти регулярно обстрілюють російські сили.

У Миропіллі, де живе Василь Власенко, артилерійські, мінометні та безпілотні обстріли пошкодили 97 будівель, у тому числі школу, дитсадок і церкву. Дві жінки загинули, ще одна людина поранена.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.