Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Решетник

«Вибух оглушує. Два-три дні нічого не чуєш, не розумієш»

переглядів: 1316

До обстрілів не звикнеш. Буває дуже страшно, якщо сильно б’є важке. Шибки дзвенять, все деренчить. Це страшно.

Вибух оглушує. Два-три дні нічого не чуєш, не розумієш

Уперше в 2015-му році, перед Новим роком був сильний обстріл. І ось вже нібито затихло все, тиша, спокійно. Дивимося, це була дев’ята – початок десятої вечора, тихо, спокійно. Раптом вибух, незрозуміло що відбувалося в будинку. Темно, дим, пил. Злякалися, вискочили на вулицю. Стирчить снаряд в стінці, наскрізь пробило.

Із МНС зареєстрували все. Хлопці витягли. Слава Богу, що це в холі, при вході в будинок, а не в самому будинку. Нас врятувало те, що наш будинок старої споруди.

Вибух оглушує. Два-три дні нічого не чуєш, не розумієш

І майже в те ж саме місце в 2017-му році влучили. Розлетілося пів даху. Своїми силами, що змогли, відремонтували. Зараз все одно тече, тому що осколки все одно ж летять.

У 15-16-му році страшнувато було навіть виходити на город. Вийшла якось на город в халатику – і стали обстрілювати. Я карачки, повзучи вилазила з городу. Так теж не діло.

300-400 метрів від нас позиції з того боку. І в 2014-15-му дуже стріляли. Летіли міни, летіли снаряди. У нас там 16 чи 17 воронок, просто в землі. Хто його знає, може там у якійсь воронці якась порожня, а якась із чимось. Заростає, і я туди не полізу обробляти. Ну а шматочок землі є без воронок – обробляємо.

З пораненнями у нас зверталися люди до лікарів, а з контузіями ми нікуди не зверталися. У будинку знаходишся і раптом вибух. Оглушує. Два-три дні нічого не чуєш, нічого не розумієш. Це ж теж контузія. Ходиш, незрозуміло, що відбувається. А зараз іноді сильні головні болі без причини починаються...

Щоліта ми горимо. Починаються обстріли, загоряється трава. І підходить до нас. Було навіть таке, що підходило просто до будинків. А пожежна до нас не приїжджає. Тільки другий рік як почали хоч швидкі приїжджати. Швидка навіть не могла раніше приїхати.

До війни я працювала в колгоспі дояркою. Важко стало, я пішла на ринок торгувати. Чоловік трішки тут працював. У нас були коні, приватне господарство.

Потім теж пішов зі мною, працював на ринку вантажником. Залишилися без робіт. Роботу в Мар’їнці ніде не знайдеш. Тому що у нас підприємства жодного немає.

Колгосп, слава Богу, є ще цілий. Ну там таке, зеленбуд, комунгосп. А підприємств у нас немає, вони всі розбиті. А вже, як то кажуть, передпенсійний вік, нас ніхто не бере на роботу.

Та й до того ж кажуть: ти живеш в Мар’їнці, раптом у вас обстріл – ти на роботу не вийдеш і будеш відпрошуватися. Раптом тебе треба раніше відпускати додому їхати, кому це потрібно.

Тут було багато людей, життя. А зараз ми живемо тут маленькою тісною купкою. Нас залишилося п’ять дворів на цій вулиці, і на верхній вулиці трошки.

Спокою, тиші хочеться. Не боятися, щоб спокійно вийти. Не чекати, стрельнуть чи не стрельнуть.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2015 2016 2019 Відео Історії мирних пенсіонери 2015 2016 2017 2019 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я робота
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій