Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Маліка Ханієва

"Всі були злякані… Раптом я почула віддалені звуки вибухів"

переглядів: 154

Ханієва Маліка, 16 років, учениця 10-Б класу КЗО «НВК №33», м. Дніпра

Вчитель, що надихнув на написання есе: Зоц Ірина Олександрівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

В Україні була сьома ранку…ЬЯ прокинулася, щоб зібратися до школи. У телефоні побачила багато повідомлень, мені було зовсім не зрозуміло, що трапилося. Не могла повірити, що таке може бути у нашій країні, у моїй країні.

Всі були злякані… Раптом я почула віддалені звуки вибухів. Ми з родиною були шоковані, нам було страшно від того, ми відчували себе у небезпеці. Дізнавшись подробиці, ми зрозуміли, що російські війська розбомбили аеропорт Дніпра.

Вперше я відчула справжній страх. У мене почали тремтіти руки. В голові було тільки одне питання: «Що робити далі?». Відразу мені прийшло повідомлення від моєї подруги з Японії. Вона запитала: «У тебе все добре?». Подруга розповіла мені, що навіть у японських новинах показували те, що трапилося в Україні. І тоді я зрозуміла… Почалася війна… Справжня війна… Виглянувши у вікно, я побачила, як люди у паніці починають бігти до машин та швидко збирають речі. Мама сказала нам, щоб ми почали збирати тривожну валізу, якщо ми з родиною будемо вимушені виїхати з міста... Спершу зібрали ліки, пляшку води, теплі речі тощо.

Цей день означав для мене, що я можливо більше не побачу своїх друзів, не зможу з ними поспілкуватися, не поїду в омріяну подорож з родиною. Для моєї родини цей жахливий день означав, що вони не зможуть побачити своїх родичів. Ми багато думали про те, залишатися в Україні чи поїхати за кордон. Цей день був ніби сон, який можливо ніколи б не закінчився. Читаючи та дивлячись новини, мені було страшно й сумно.

Наверталися сльози. Як можна робити таке зі звичайними людьми? Коли я почула про те, що російські війська окупували Херсон, ми боялися, що вони дійдуть і до нашого міста. А те, що сталося у Бучі, Ірпені, Гостомелі та Маріуполі… І це не всі міста, які постраждали від дій країни-агресора. Мені дуже шкода дітей, які більше не побачать цей світ… Навіть слів бракує, щоб все це пояснити.

Я дуже пишаюсь тим, що наші воїни боронили й боронять нашу країну із самого початку війни. Щиро співчуваю людям, які постраждали чи втратили своїх рідних. На щастя, з моїми рідними нічого не трапилось. Моє місто продовжує міцно боронити своїх громадян.

Моє життя і життя моєї родини дуже змінилося після початку війни. Ми почали більше цінувати наше життя, цінувати один одного, цінувати те, що маємо. Я завжди думала, що у світі вже ніколи не буде війни. Але, на жаль, це сталося в Україні. Зараз ми всі живемо одним днем.

Мир для мене сьогодні - ніколи не чути звуки вибухів, не чути гул сирен, не бачити зляканих та засмучених людей.

Після нашої Перемоги буду відчувати спокій та безпеку, і назавжди забуду, що таке війна…

Слава Україні!

Героям Слава!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних молодь обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій