Бандурко Кристина, 16 років, 11 клас, ліцей № 95

Вчитель, що надихнув на написання єсе: вчителька укр. мови та літератури Полякова Вікторія Вікторівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

24 лютого – день, коли кардинально змінилося життя кожного українця. Цей день, переповнений страхом, надією та болем за всіх, кого жахи війни не оминули, назавжди залишиться викарбуваним в моїй пам’яті.

Я завжди була дуже далека від теми війни. Навіть вивчаючи історію в школі, я ніколи не розуміла якою повинна бути причина, щоб бути вартою людських життів. І усвідомлення війни у власній країні прийшло до мене далеко не одразу. Довгий час перебувала в стані заперечення. Було дуже важко усвідомити, що моє життя під загрозою.

Після початку війни все здавалося сюрреалістичним — небезпека, жахливі новини, сирени. Здавалося, ніби я лише спостерігач, не учасник, і світ божеволіє на моїх очах. Особливо цьому посприяло те, що моє життя майже не змінилось — мені пощастило, адже моє місто було далеко від воєнних дій. А тікати з власної країни, своєї Батьківщини, я нікуди не збиралася в будь-якому випадку.

Війна відкрила очі на багато речей. Навчила цінувати кожен день свого життя, насолоджуватися моментами з сім’єю та друзями. Приголомшила відважністю та мужністю українців. Свідком їх незламності та залізної волі став весь світ. Як і став свідком абсолютної байдужості та бездіяльності, жорстокості та ненависті іншої нації.

У війні немає переможців і переможених, є лише жертви. І єдине, що хоч якось втішає мене в цей час жахливого кровопролиття — це той факт, що принаймні українці віддають життя за власну землю, власну свободу, за те, щоб наступне покоління могло жити в незалежній державі. А не заради ідеї старого психопата, що на старості літ вирішив потішити власне его і навіть це не вийшло.

Я дуже добре зрозуміла, що таке війна: це біль, сльози, відчай та ненависть. Це змінена свідомість пристосована до потреб війни. Але що ж таке мир? Мир — це не просто тимчасова відсутність бойових дій. Для мене мир — це перемога. Перемога не над людьми, а перемога ідей та принципів, на яких цей мир буде будуватися. Інший «мир» мене не влаштовує.