Окупація мене вразила героїчність простих бабусьок на ринку, які відмовлялися брати рублі в озброєних русаків, вказуючи їм напрямок в якому йти. З їжею було складнувато. З овочами, фруктами і молоком проблем не було. Все інше завозили з РФ, воно коштувало космічних грошей і при цьому було гидотне. Іноді купляли м'ясо та яйця, на інше не ставало грошей. Перед звільненням Херсону русня лишила нас без світла, а з ним пішов зв'язок і вода. В основній частині міста світло відновили за пару тижнів, а на нашому районі відокремленому річкою майже відразу після відновлення розбили електропідстанцію і ми жили в темряві до нового року.

Технічну воду брали з річки, питну носили з колонки на причалі. Заряджати ліхтарі і телефони йшли туди де торохкали генератори. Опалення на нашому районі також не було. Заклеїли всі вікна додатковим шаром плівки, цілодобово грілася газова духовка - це дозволяло підтримувати 10°. Щоб спати було тепло нагрівали воду в пляшках. Для дітей встановили легкий намет в кімнаті, приносили в нього розігріту цеглу, до 16° вдавалося прогріти - то був наш оазис.

Через пошкодження квартири забрали до себе батьків. Спочатку в рідному Херсоні, згодом переїхали в Миколаїв. Через стрес та переїзди в батька швидко прогресувала хвороба і він зовсім перестав вставати з ліжка, хоча ще на початку осені міг ходити на милицях. Живемо всі разом у маленькій квартирі. Діти сваряться через нестачу приватного простору, через це я відчуваю себе поганою матір'ю, бо не можу забезпечити їм комфорт. Наші хлопці. То було щастя їх бачити: міцні, здорові, гарні з гарячими очима. Ще й досі спогади викликають сльози. Людяність, якої не було видно до війни. в скрутний час стали більше одне одному допомагати. До війни було господинею, сім'ю забезпечував чоловік. Зараз чекаю на навчання на демінера. Про події війни нагадує ручка. Звичайна кулькова ручка з АТБ. 23 лютого ввечері мені прийшло сповіщення телеграм каналу, про зміну курсу валют, в цей час ми були в АТБ. Терміново було прийняте рішення робити запаси про всяк випадок. Тоді я купила цю ручку. А в ранці ми дізнались причину.