Михальченко Ніка, учениця 8 класу Чечельницької гімназії Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Бучацька Лідія Петрівна

Чому бути українкою - це моя суперсила?

Бути українцем чи українкою – це вже мати суперсилу. Мені здається тут не потрібно нікому нічого доказувати чи наводити приклади. З початком повномасштабної війни, об’єднавшись, ми всьому світові показали яка суперсила пульсує у наших венах.

Пам’ятаєте, як у новинах розповідали, що жінка банкою з помідорами збила дрон? А як цигани (українські цигани) голіруч вкрали танка? А як дідусь, який колись служив у армії, забрав танка у загарбників? Хіба це не суперсила?

Моя суперсила полягає у щоденній допомозі бійцям. Мене вже навіть не цікавить тік ток та інстаграм. Я відклала телефон та улюблену справу до Перемоги, а зараз ми з мамою щоденно піклуємось про тих, хто тримає небо над нами.  Мама каже, що солдатам ніколи і ніде варити їсти, тому ми повинні їм це зробити допоки вони нищать окупантів.  Ми варимо їм вареники, печемо пиріжки, а ще я їм малюю малюнки та пишу листи. Потім все це передаємо через волонтерів.

А знаєте, один солдат, навіть відписав мені листа, передав теж через наших волонтерів.  Подякував  у ньому за мої малюнки, пише, що всі  вони висять у нього в бліндажі над ліжком.  Він вважає їх своїми оберегами. Обіцяв після закінчення війни приїхати до нас.

Ви скажете, що написати листа, намалювати малюнок чи спекти пиріжок – це може кожний і жодної суперсили тут нема. А я вам відповім, що я ніколи так довго цим не займалась. І навіть влітку ми нікуди не їздили відпочивати, я мало гуляла з подругами, тому що я знаю, що мені потрібно допомагати мамі, бо там у мокрих окопах наші захисники.

Вони  чекають на смаколики і маленькі подарунки від мене. Чуєте, від мене! І мої малюнки вони вважають своїми оберегами!

То хіба це не суперсила, коли ти надихаєш когось на життя? Додаєш впевненості та відваги. Я переконана, що у кожного із нас є суперсила, бо ми – українці. І це вже сильно, гордо і свободолюбиво!