60-річна Наталія Супенко загинула 11 грудня 2022 року в селищі Велика Новосілка на Донеччині. Того дня вона саме поралася біля корів на фермі, коли почався обстріл.

Вона загинула біля своїх корівок, яких не могла покинути

«11 грудня ми розмовляли по телефону, зокрема, на тему виїзду – то було о десятій годині, а вже о п'ятнадцятій її не стало. Був приліт на ферму: сина Наталії контузило, а вона загинула біля своїх корівок, яких не могла покинути», – розповіла Галина Папазова, колега Наталі Супенко, з якою вони разом пропрацювали 15 років.

Наталія народилася в Казахстані. Жила в Україні, на Донеччині. Закінчила Донецький кооперативний технікум. Спершу була майстринею, а потім – завідувачкою виробництвом у Великоновосілківській заготконторі. Була працелюбною, чуйною та справедивою, каже подруга. У 2021 році Наталія разом із сином відкрили сімейну ферму, родина вклала у цю справу багато коштів. Робили сметану, сир,масло та продавали, а що залишалося – роздавали місцевим.

Із початком повномасштабного російського вторгнення Наталія Супенко не хотіла покидати рідне селище, щоб не залишати напризволяще своїх корів. Її син жив неподалік, у селі Багатир. Туди жінка час від часу навідувалася, щоб побачитися з онукою. Також там Наталія могла скористатися світлом і водою, оскільки у Великій Новосілці цих благ не було з 18 квітня 2022 року.

«Наталя Іванівна була дуже чуйною і доброю. Вдома ми її називали бджілкою, бо вона ніколи не сиділа без діла. За весь період нашого знайомства від неї ніколи я не почула нічого поганого. Ми мали дуже теплі стосунки. Коли вона приїздила, завжди чаювали разом, а вона розповідала про своє господарство: як переживала, сумувала за вбитими корівками й лікувала поранених. Скільки разів я просила її подумати про себе та власну безпеку, але покинути ферму вона не могла. Усі деталі того вечора напередодні її загибелі прокручуються в голові – те, як ми вечеряли, про що говорили, як вона танцювала з онучкою…», – розповіла невістка Дарʼя.

«У Велику Новосілку, щоб стежити за господарством, заїжджати не хотів ніхто, тож син Наталія почав сам по 2-3 голови вивозити в Дніпропетровську область на м'ясокомбінат. Загалом встиг перевезти сотню. Влітку в них навіть намагались забрати худобу шахраї – відігнали в сусіднє село за шість кілометрів, але їх повернули. Коли Наталія загинула, я подумала, краще б худобу забрали, може, була б жива», – додала подруга Галина.

У Наталії Супенко залишився син Георгій, невістка Дарʼя та дві онуки.

Історія з instagram каналу Victims of russia.