Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Міщенко

«Війна зруйнувала все: сім'ю, спокійне життя»

переглядів: 733

До початку війни я проживала у місті Мар'їнці, а зараз у сусідній Максимільянівці. Стабільної роботи немає, перебиваюсь тимчасовими підробітками. З чоловіком ми розлучилися на початку війни. Виховую двох доньок, сьомий та третій клас.

Ми з мамою їхали з Мар'їнки разом, але вона повернулася додому. Потроху відновлює наш будинок. Півбудинку було зруйновано і побитий дах, вилетіли всі вікна, паркану взагалі не було. Частину будинку відновили, і мама там мешкає. А мені з дітьми повертатись страшно.

До початку військових дій я була у декреті. Жили звичайним життям. Війна зруйнувала все: сім'ю, спокійне життя.

Того дня ми з дітьми прийшли до мами в гості і лишились у неї ночувати. Ми вечеряли і раптом різко погасло світло, почалися вибухи, якісь спалахи. Було дуже страшно, але все затихло. Коли вийшли надвір, над нашими головами літали червоні вогники і стояв незрозумілий свист.

Тієї ж ночі я з дітьми виїхала, а мама з бабусею залишилися. Ми виїхали спочатку на Петрівку, а потім поїхали до родичів до Маріуполя. Думали, що за кілька днів усе закінчиться.

Мама встигла бабусю виштовхати якраз із тієї кімнати, куди потрапив снаряд. У мами на плечі була подряпина від уламка. Але вона дуже злякалася, була психологічна травма.

Незабаром вони приїхали до нас до Маріуполя. Приїхала моя сестра з дитиною. Ми хотіли повернутися додому, але зателефонували знайомі та сказали, що Мар'їнка у вогні. Потім частково змогли вивезти деякі речі та техніку, частина згоріла чи залишилася під завалами.

Пересуватись зараз можна, на життя вистачає. Я трохи назбирала грошей і купила частину будинку, маю хоча б дах над головою.

До нас досі долинають постріли та вибухи. Ми чуємо Мар'їнку. Хочеться, щоб якнайшвидше все закінчилося, щоб припинилася війна. Хотілося б повернутись додому. У нас дуже гарне місто.

На початку [війни] було дуже тяжко. Не було грошей, нічого. Мати залишилася без роботи. Із чоловіком ми розійшлися. У цей час нас дуже рятувала гуманітарна допомога від Фонду Ріната Ахметова. Потім нам почав допомагати Червоний Хрест та організація «Людина у біді».

Дуже хочеться миру та безпечного життя для дітей.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота їжа Обстріли Мар'їнки
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій