Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Іванович Холодний

«Війна розірвала нашу сім'ю»

переглядів: 497

Велику родину Володимира Холодного поділила війна. Вісім років вони не бачаться з однією з дочок та онукою. Дружина нудьгує та постійно плаче, але зі Станиці Луганської подружжя виїжджати не збирається, бо прожили тут півстоліття. Пам'ятають, як рвалися снаряди і навіть попадали по хаті. Але вони вирішили: хоч жити, хоч помиратимуть на рідній землі.

Життя до війни у ​​нас тут було хороше. Діти жили біля нас, було тихо та спокійно. Коли війна почалася, дочки з онуками поїхали до Росії, а син-дальнобійник втратив роботу за кордоном і приїхав до мене. Тут була жахлива війна у 2014–2015 роках, тому мої діти й розбіглися. А ми з дружиною тут прожили півстоліття і нікуди не хочемо їхати. Хоч жити, хоч помирати будемо тут.

За день-два до війни я машиною їздив до Луганська, бачив блокпости та людей з автоматами. Коли почали літати літаки, я був удома з онукою. Відразу після обстрілу вона поїхала і за нею донька. Вони повернулися до Луганська, до своєї квартири. Тепер звідти до нас вони не можуть їздити. Ще одна дочка з онукою давно живуть у Самарі, я їх бачив востаннє вісім років тому. Дружина часто плаче, нудьгує за всіма дітьми.

Ми тут досі, буває, стрілянину чуємо за Станицею або за Донцем – і одразу мандраж бере. Живемо на українській території, можемо пересуватися, куди хочемо, і у Щастя, і у Біловодськ.

Ми з дружиною вже у тому віці, коли часто треба їздити до обласної лікарні. До війни вона була поряд, у Луганську. Тепер обласні фахівці переїхали до Сєверодонецька, від нас далеко.

Ми отримували кілька разів допомогу від Фонду Ріната Ахметова, вона була дуже важливою для нас. Адже зайвий раз у магазин не збігаєш, а нам і крупу давали, і цукор. Коли була війна у Станиці, пенсію десь півроку не возили. Якби не «гуманітарка», не знаю, як би ми вижили.

Мрію про одне: щоб війна закінчилася, в Україні настав мир та спокійне життя, щоб діти та онуки повернулися до нас додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 2015 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я розлука з близькими Обстріли Луганська
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій