Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр

«Війна переламала все, усе зруйнувалося в один день»

переглядів: 655

Залякані люди, блокпости та згоріла лікарня – таким залишився Луганськ у спогадах Олександра. Війна не пройшла повз – здоров’я було під загрозою через переживання та стреси.

Першим днем війни для мене стало захоплення Луганської СБУ. Я знаходився в Луганську, але на місці події не був. Але я зрозумів, що це вже війна.

Самі військові дії бачити не доводилося. Просто проїжджав блокпости на самому початку, ще в травні 2014-го. Бачив згорілі машини. Було не дуже приємно, тому що були насипані купи сміття, і прямої дороги не було.

Недалеко від моєї квартири в Луганську встановили «Град». Звісно, у відповідь теж прилітали снаряди. Один влучив у будівлю, у якій були офісні й торгові приміщення, навпроти 9-ї лікарні – лікарні будівельників, як вона раніше називалася. Будівля повністю згоріла. Це я бачив на світлинах.

Війна переламала все, усе зруйнувалося в один день

З рідними розмовляв, які залишилися в області й де залишилася моя 82-річна мама. Чув, що всім дуже важко, хто виїхав, хто просто помер. Розмовляти люди не могли, були залякані дуже сильно.

Врізався в пам’ять проїзд блокпоста, коли я зрозумів, що туди більше ніколи не повернуся, поки не буде миру. Якоюсь мірою це змінило моє життя. Я нічого не забуваю та не хотів би нічого забути.

Спочатку я виїхав до Київської області, де мені запропонували роботу ще до початку війскових дій, але я вагався: виїжджати чи не виїжджати. Хотів поїхати спробувати. І зрозумів, що повертатися не буду. Після Київської області я переїхав до Полтави, потім до Тернополя, до Борисполя і до Києва. Деякий час у Черкасах жив, зараз у Запоріжжі. Додому повертатися не планую.

Життя, звичайно, круто змінилося. Може, це пов’язано з війною, хвилюваннями. Було захворювання, через яке потрапив в онкологічний заклад, побачив там людей, половини яких зараз вже немає серед живих. Тому зрозумів, що життя одне, і треба не будувати плани надовго, а жити сьогодні. Війна переламала все, тому що пів життя заробляв на ту ж квартиру, пів життя будував якісь плани, бізнеси, зв’язки... І все це зруйнувалося в один день.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 2021 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд психологічні травми втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій