Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Курапцева

«Війна стосується кожного»

переглядів: 784

Війна – це горе. Ми жили в себе вдома, тато добудовував будинок в Єнакієвому. У нас був величезний двоповерховий будинок. Разом з іншими активістами проводила проукраїнські акції. Торецьк звільнили 21 липня 2014 року, а Єнакієве донині в окупації. Я не шкодую про те, що їх проводила, але через це мені довелося бігти. Тато закінчував укладати плитку у ванній. Я зателефонувала і сказала, що через добу нам доведеться тікати. Тоді прийшло цілковите усвідомлення війни.

Війна – це горе, нічого страшнішого в житті не було. Сподіваюся, не буде.

Звичайно, вона почалася набагато раніше. Я усвідомила, що війна – це не тільки бойові дії, війна – це ще й наслідки твоєї громадянської активності, коли совість наказує виконати обов’язок перед собою. Це не красиві слова перед країною. Ти просто не можеш по-іншому.

А потім ти розумієш, що війна – це коли твої логічні дії призводять до абсолютно нелогічних наслідків. І все горе полягає в тому, що тобі доводиться бігти, а війна все перевернула з ніг на голову. І зрештою ти біжиш кудись у чуже місце.

Я зателефонувала на гарячу лінію Фонду Ріната Ахметова, і завдяки чудовій дівчині Олені ми потрапили в транзитний пункт. Я просто почала благати, щоб якось виїхати. Автобус прямував в Ізюм. Вони виїжджали 5 вересня.

Факт у тому, що Фонд врятував мою сім’ю і мене, а конкретно ця дівчина.

Це був транзитний пункт для біженців на базі МНС і Ізюмі. Ми приїхали до рятувальників. Вони купили нам квитки до Львова. Нас розподілили в село Меденичі Дрогобицького району. Проживши там майже 11 місяців, улітку 2015 року ми переїхали до друзів у Київ, яких тільки через інтернет тоді знала.

Я хотіла б приїхати й подивитися на місця, де виросла та прожила тридцять років.

Я зрозуміла, що мир – це найбільша річ у світі. Крім нього не потрібно нічого, тому що це життя. І ця клята війна, через що б вона не починалася, завжди закінчується смертю. І не важливо, це Конго, Балкани, Ізраїль, Карабах, Чечня. Кров у всіх однакового кольору.

Не важливо, до якої церкви ми ходимо і чи ходимо. Не важливо, кого ми любимо, із ким живемо. Важливо, як нас усіх наздожене війна, якщо ми не візьмемося за розум.

Я навчилася того, що потрібно бути більш стриманими та всіма силами зберігати мир. Коли вітають з Днем Перемоги і кажуть: «Ніколи знову», я це сприймаю як знущання, тому що в нас сім років як «знову». І хочеться, щоб ми, людство, мали право говорити слова «Ніколи знову», коли закінчиться війна.

Ось цього я навчилася – цінувати мир. Люди проявляють себе під час війни незалежно від того, де вони живуть. Війна стосується кожного.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Єнакієве 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд психологічні травми безпека та життєзабезпечення житло внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій