Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
переглядів: 1363
Григорій Іванович Сотник
вік: 68
photo0
photo1
photo2
photo3
photo4
photo5
photo6
Краматорськ
Краматорськ
«Онук каже: «Дідусю, я не хочу вмирати»

Війна жорстоко зачепила родину – під час обстрілу 10 лютого 2015 року його онука поранило. На щастя, все обійшлося, тепер оздоровлюється щороку. Хлопець вже навчається в технікумі, пішов навчатися професії свого діда. Донька працює в лікарні; щодня, ризикуючи життям йшла на зміну, щоб допомагати людям

Треба, щоб перемир'я було. Гинуть люди. А дітвора? Дівчинка тут ходить, ноги немає, Міла. А багато таких постраждало. У нас за п'ять хвилин, коли цей обстріл був, 17 осіб загинуло в Краматорську, а 65 поранено. П'ять хвилин. Справжня війна

Живу в Краматорську з 1972 року, а сам я з Харківської області. У мене дружина, двоє доньок, два онуки, онучки. У селі мати живе, 93 роки їй уже. Ще треба і туди мотатися, прибирати та картоплю садити. І вдома треба [по господарству щось зробити], ще працюю. Хоч і пенсія є, але маленька. Доводиться дідусеві працювати, онуків піднімати. 

Коли війна почалася, дочки зі мною жили. Потім старша вийшла заміж вдруге, а менша зі мною живе. Але зараз вони квартиру ремонтують, будуть переходити туди.  І ми залишимося з бабусею й Артемом. Він хоче жити з нами. 

Онук каже: «Дідусю, я не хочу вмирати

Ми живемо біля аеродрому. 2014 року ми перебазувалися в старе місто. Одна жінка запропонувала нам будинок. Каже: «Я на два будинки не зможу». І ми там у п'ятницю та в суботу-неділю відпочивали.

І якось раз вночі, о пів на десяту влітку – вибухи. Бабах, бабах! А в нас є завод кондиціонерів. І з крейдяної гори туди кілька мін 82-го калібру влучило. Артем і каже: «Дідусю, я не хочу вмирати. Я хочу поїхати звідси».

Але залізниця тоді не працювала. Ми [поїхали] автобусом до Добровілля, а звідти на Близнюки.  Пробули там місяців зо два. А коли звільнили Краматорськ, ми приїхали. Це 2014 року було. Тільки приїхали – чуємо знову бабах!

Я почув якийсь гул, ніби літак розігрівають або вертоліт. І потім вибух. Виходжу на балкон – хмара, туман. Думаю, кудись ракета полетіла. «Ураган» або що воно там.

Дочка мені каже: «Тату, піди білизну повісь» – «Добре, доцю». Вона каже: «Куди це, цікаво, ракета полетіла? Треба зателефонувати, дізнатися». І тут як почали стріляти! Дочка на балкон вийшла: «Тату, нас обстрілюють». Я: «Ховайся, ти що!» 

Я дивлюся, а в нас дорога на аеродром була стара й там гаражі. І такий вибух божевільний! І пішло. Там, такі по 70 сантиметрів, не знаю, що це, «Урагани» літають. І ця болванка впала поруч. Це наш порятунок, що там була абрикоса, і абрикоса взяла цей удар на себе. 

Онук каже: «Дідусю, я не хочу вмирати

А Артем з друзями гуляли якраз, де гаражі. Чуємо – дзвінок. Прибігають вони. У його друга, Влада, нога в крові, а Артем начебто нічого. Потім сусід каже: «Артем же теж поранений».

А в нього курточка така цупка, як пуховик. Дивимося – пробита. Праве плече зачеплено.

Я до сусіда побіг. Почав Владу перев'язувати ногу, щоб кровотечу зупинити, швидку допомогу викликати. Сусідка працювала в нас в аптеці. Вона прислала старшу медсестру, машину.  Першу допомогу надали. Тут приїжджає швидка допомога. Влад ходити не може. Я на третьому поверсі живу. Кажу йому: «Нумо, бери діда за плечі». На спину його й у ліфт. 

Онук каже: «Дідусю, я не хочу вмирати

Їдемо містом – там труп накритий, там труп накритий. А коли біг Артем додому, чоловіка вбило поруч, голову кооперативу. А іншому чоловіку в живіт влучило, він працює електриком у цьому кооперативі.

Ми поїхали у швидку, потім у травмпункт. Людей повно. Бачу знайому старшу медсестру, сусідку. Вона там в опіковому відділенні працює. «Дядю Гришо, давайте до нас туди, головлікар сказав, що можна».  Там Артема перев'язали і відправили додому, а Влада поклали в лікарню. 

Це було 10 лютого 2015 року. А для нас що? Ми ж уже прожили життя. А вони? 

Онук каже: «Дідусю, я не хочу вмирати

У мене дочка працювала в урології, медсестра перев'язувального відділення. Іде пішки в ту урології під кулями. «Іду, – каже, – а кулі свистять». Добу прочергувавши, іде додому. «Тільки якісь вибухи, – каже, – усе, ми хворих, хто міг ходити, у ліфт і в бомбосховище. А тих, хто не ходить, накривали матрацами, ковдрами».

Пішов я, коли це все вже припинилося, до гаражів. Стоїть така ось «бандура», уже порожня. І двері на гаражах, там, може, 3-4 міліметри залізо, ніби лезом порізало, як папір.  Така сила удару. 

У нас ще перед війною 12-каліберна кулька влетіла до сусіда у віконце. Добре, що їх вдома не було. І вона влучила в міцний металевий куточок. Якби не він, то в нас би була п'ятикімнатна квартира. Ця кулька вилетіла б до нас на кухню.

У нашому будинку немає бомбосховища, звичайна дев'ятиповерхівка. Не ховаємося нікуди. Куди можна ховатися? У туалет? У ванну?

Коли в матері були в селі, там літаки, вертольоти літали. Так низько літали, що корова йде, а вони мало не по спині їй.

Треба, щоб перемир'я було. Гинуть люди. А дітвора? Дівчинка тут ходить, ноги немає, Міла. А багато таких постраждало. У нас за п'ять хвилин, коли цей обстріл був, 17 осіб загинуло в Краматорську, а 65 поранено. П'ять хвилин. Справжня війна.

Онук каже: «Дідусю, я не хочу вмирати

Зараз Артем уже в технікумі навчається, на третій курс перейшов. Технік-електрик – стопами діда.  Адже дід теж електрик. Я як на будівництві пропрацював, так і зараз працюю. А що вдома сидіти? Немає роботи – поїхав до бабусі в село. Є робота – зробив. Як хлопчик за викликом.  Кожен знає мій номер телефону. Одному зробив, а той передає іншому, іншому, іншому й усе. Поки здоров'я є, можна працювати. 

Перші три місяці [після початку війни] було важкувато. Грошей не було, жили на пенсію. Усе закрите. Заощадження, які були, всі пішли. Важко й зараз жити. 

Фонд Ахметова допомагає добре. Спасибі, що допомагає оздоровлювати дітей. А то в нас їх багато всіх, цих багатіїв, а ніхто ж не допомагає. Дякуємо Рінату Ахметову за це все, що він робить для України, для Донбасу, нас не забуває.

Скільки гуманітарної допомоги було… А якби її не було? Чим би люди жили? Якщо ні магазинів, нічого немає. Щиро дякуємо йому.

Онук каже: «Дідусю, я не хочу вмирати

Мрію, щоб не було війни. Щоб мої онуки вивчилися, була робота. Щоб здоров'я в усіх було. І щоб бабуся, мати моя, ще жила, нехай живе.   

slide1
slide2
slide3
slide4
slide5
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій