Савенко Михайло, учень 9 класу Запорізької гімназії № 2 імені Лесі Українки

Вчитель, що надихнув на написання есе - Новицька Лариса Олексіївна

Чому бути українцем – це моя суперсила?

На початку з’ясуємо, що ж таке суперсила? Це сила, яка наділяє людину надможливостями, - підказує нам Вікіпедія, - і використовують її супергерої. Цікаво, що криється за цим префіксом з трьох літер… А що означає «бути українцем»? Хто такі українці?

Українці – це велика волелюбна нація, найцінніший скарб великої держави, з багатовіковою історією, багатогранною культурою, неповторною природою, родючими землями, численними архітектурними пам’ятками, смачною їжею.

Сучасна Україна – це країна розвинутих цифрових технологій, безкраї простори мальовничих соняшників, пшеничні поля, неймовірно блакитне небо та незламні талановиті щирі люди. Україна подарувала світові насправді великих людей: княгиню Ольгу, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Роксолану, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка, Лесю Українку, Богдана Ступку, Миколу Амосова, Бориса Патона, Андрія Кузьменка, Ліну Костенко…

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну світ побачив неймовірну кількість великих українців, чиї імена можна нескінченно перелічувати на сторінках історії, та багато з них залишаться невідомими, проте кожне – у нашому серці.

Вони відчайдушно боронять нашу землю, вони віддають свої життя та рятують інші, вони забезпечують надійний тил,... і кожен на своєму місці, кожен виконує свою роботу, кожен наближає нашу країну до Перемоги, внесок кожного -безцінний!

Війна спустошує країни, але об’єднує народ.

«Я захоплююся вами! Увесь світ захоплюється вами. Від голлівудських зірок до політиків. Сьогодні ви, українці – символ незламності. Символ того, що люди у будь-якій країні будь-якої миті можуть стати найкращими людьми на землі. Слава Україні!"- звернувся Зеленський до українців на сьомий день війни.

«Активність шалена. Українці вміють конвертувати лють і ненависть у донати для допомоги Збройним Силам», - розповіли у пресслужбі Фонду Притули.

«Русский военный корабль, иди на х*й!» - відповідь військовослужбовця Романа Грибова з острова Зміїний, яку отримав російський військовий корабель на пропозицію українським захисникам скласти зброю та здатись, стала гаслом цієї війни.

«Наші військові розгортають батарею Patriot у полі за 40-45 хвилин. Українці справляються за 25. Вони великі молодці. Налаштовані дуже оптимістично, враховуючи ситуацію в них удома», – відзначив американський інструктор майстерність воїнів ЗСУ.

«Ми навчилися від українців стільки ж, скільки самі їх навчили. Скільки реальних перехоплень повітряних цілей у командира батальйону США? Нуль. Скільки таких перехоплень в українського командира? Не знаю точної кількості, але багато. Вони мають справжній бойовий досвід – вони успішно збивали російські цілі. Більшості наших солдатів цього не доводилося робити. Це дало нам цінні знання з тактики, техніки та процедур в умовах реальної війни, про які ми могли не замислюватися», – зізнався американський військовий чиновник на умовах анонімності.

Тож, що це народ, який за тиждень (!) приголомшив увесь світ? Що це за народ, який за добу (!) зупинив просування підступного ворога, що підло вдерся до мирної країни? Що це народ, який за лічені хвилини збирає мільйони на помсту? Що це за народ, який здатен й мову збагачувати під час війни? Що це за народ, у якого навчається перша (!) армія світу? А це і є мій народ. Великий народ. Велика нація. Українці!

Нарешті й визначили, хто такі супергерої, та що криється за цим маленьким префіксом «над» у «надможливостях», якими наділені усі ми, українці… А криється за ним неймовірна велич Українського народу та нашої України. Тому бути українцем – це моя суперсила!