Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

Тетяна Заболотня

Посада директор Гор-Пустоварівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – закладу дошкільної освіти Володарської селищної ради Білоцерківського району Київської області.

«Війна поділила життя кожного українця на «до» і «після». З 24 лютого всі ми переосмислили життєві цінності, по-іншому подивилися на своїх рідних, близьких, друзів, колег. Дехто виявився недругом, а хтось був готовий без вагань підставити своє плече для підтримки й допомоги.

Війна ще більше об’єднала моїх колег-вчителів. Вони стали опорою, підтримкою і для бійців територіальної оборони та ЗСУ, і для переселенців: плели захисні сітки, пекли хліб, пиріжки, готували обіди для наших захисників, допомагали продуктами харчування та одягом. Наш заклад освіти став волонтерським осередком у селі.

Багато уваги та підтримки потребували учні: і ті, що залишилися вдома, і ті, що виїхали за межі громади чи за кордон. Учителі не тільки проводили дистанційно уроки, а й намагалися зігріти дітей добрим словом, особливо тих, які прибули з окупованих територій: Бучі, Димера, Ірпіня, Немішаєва.

Одні з цих учнів з родинами встигли виїхати напередодні бойових дій, а інші ховалися у підвалах кілька днів, а потім під обстрілами втікали подалі від жахіть війни.

Вже на другий день після приїзду, діти долучилися до дистанційного навчання. З якою великою жагою вони навчалися, незважаючи на пережите і побачене, перебуваючи у не дуже комфортних умовах (у старій хатині з грубкою на дровах), не пропускали жодного уроку, старанно виконували усі завдання!

Щодня дивує і викликає захоплення позитив, відкритість, бажання спілкуватися цих діточок, яким у їх ще маленькому житті довелося так багато пережити і раптово подорослішати! У багатьох із них вже немає будинку, школи, де колись навчалися, друзів війна розкидала по всьому світу. Але є велике бажання повернутися додому, до мирного життя, є нездоланна віра у нашу перемогу!

Слава Україні! Слава Героям!»