Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Даніл Романовський

«Війна – дуже складне випробування для людства»

переглядів: 389

Романовський Даніл, 16 років, Сахновщинський ліцей № 2, c. Сахновщина

Есе «Війна – одна з «хвороб» людства»        

Що таке війна? У кожного з’являються різні асоціації. Хтось може згадати улюблений роман; для когось війна, наче жахливий сон; деякі вважають, що це героїзм, наче у книжці, але насамперед війна - це змарноване людське життя. А що ж саме для мене значить війна? Зараз ми спробуємо розкрити це питання.

Тихі дні. Мирні, щасливі дні, але в один момент це все може змінитися. Вони вже не будуть такими безтурботними.

Як уявляю, що в одну мить почую шкільні сирени, які будуть свідчити про початок війни, то серце завмирає і перехоплює подих. У мене жахливі асоціації, бо я ще змалечку цікавився історією та завдяки книжкам мав приблизне уявлення про війну.

Все, що  для мене значить це явище, – страшні, криваві події та марно втрачені людські життя.

Ви можете запитати мене, чому саме марно втрачені людські життя. По-перше, людей змушують піти один проти одного, та це не людяно. По-друге, майже завжди можна вирішити політичні питання без війни. Якщо б почалася війна, то для мене це значило б те, що я більше не маю дитинства, взагалі, моє життя, життя моїх близьких на волосинці та вже не стане таким, як раніше. Для моїх батьків це значило б, що зовсім скоро мені потрібно буде йти на війну, захищати Батьківщину, але вірогідність того, що я повернуся, – дуже мала.

Війна – це початок складних випробувань, і не кожен зможе подолати цю перешкоду.

Мені здається, що початок війни може бути як очевидний, так і мати прихований характер. Гучна сирена… Попередження про початок війни по радіо, телевізору. Органи влади оголошують військове положення. Страшні вибухи, поранені солдати…

Більше пощастило тим, до кого війна підібралася неблизько. Вони не бачили такого жаху, як люди у гарячих точках, але, звісно, були в історії і такі моменти, коли ворог захоплював усю територію країни.

У моєму розумінні початок війни «прихованого» характеру - це не настільки агресивні політичні відносини. Без масових втрат людей, земель. Або як Друга cвітова війна, коли Гітлер пішов війною на Польщу, а Радянський Союз вже знав, що його також очікують несприятливі події, хоча й був укладений пакт Молотова-Ріббентропа. Згодом, як і слідувало очікувати, договір про ненапад був порушений. Я повторюся, що війна – дуже складне випробування для людства, яке сприйняти як нову реальність дуже важко. Не кожен зможе подолати це випробування, але ніхто не застрахований від нього. Буде дуже важко адаптуватися, та і в стані спокою людина перебуватиме дуже рідко.

Зараз ми живемо на Харківщині у більш-менш мирному світі та повинні цінувати ці часи, бо ніколи не знаєш, що може статися у той чи інший момент.

З усього, що я вам розповів, хочу зробити маленький висновок. Війна – це одна з найжахливіших «хвороб» людства. Лікуймося від цієї «хвороби», поки ще не пізно!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 2021 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій