Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лукерія Альтемірова

«Війна – це найстрашніший злочин проти людства»

переглядів: 425

Альтемірова Лукерія Романівна, 14 років, Височанський ліцей № 2, смт. Високий

Есе «Один день»

У дитячому віці ти не часто замислюєшся про серйозні речі. Але це навіть добре, адже саме в дитинстві найсильніше відчуваються почуття свободи і безтурботності, які ні в якому разі не повинно знищувати почуття страху.

До когось усвідомлення серйозності та складності життя приходить дуже рано, а до когось навпаки — пізно. Найчастіше, це підлітковий період, коли дитину вже починають турбувати думки про доросле і самостійне життя, про те, ким їй бути і чим займатися. Тоді приходить і розуміння, що вибір може мати  дуже серйозні наслідки.

На жаль, ми живемо у світі, в якому багато дітей змушені дуже рано дорослішати і дуже рано перед ними постають настільки складні питання, відповіді на які не завжди можуть знайти навіть дорослі, зрілі люди. Погодьтеся, війна — це зовсім не те, про що слід думати дітям.

Та й дорослим теж. Але люди самі підштовхують один одного до таких роздумів. І мало хто думає про те, що конфлікти дорослих зачіпають дітей.

Я не часто думала та думаю про війну, але багато часу не потрібно, щоб зрозуміти, що такі дії дуже рідко призводять до чогось гарного.

Почався збройний конфлікт, коли мені було вісім років, я жила (і живу зараз) в Харківській області, тому це не дуже сильно зачепило мене та мою сім'ю. Хоч я і знала про війну, але не сильно замислювалася про це, та й особливо багато про неї мені не розповідали, а новинами в силу віку я не цікавилася.

Якщо чесно, я не пам'ятаю конкретного дня, коли до мене прийшло усвідомлення, що поруч зі мною відбуваються такі страшні речі, але поступово я починала розуміти, що все не так просто.

Можливо, на даний момент саме це есе змусило мене всерйоз замислитися над війною в країні і усвідомити те, що відбувається за декілька кілометрів від мого будинку, де мені так тепло і затишно, де поряд зі мною рідні і дорогі мені люди.

А що відбувається там? Як живуть там люди? Про що вони думають, коли ввечері лягають спати?

Я переконана, що війна – це найстрашніший злочин проти людства. Я вважаю, що війна – це неправильно, люди не повинні ризикувати своїми життями кожен день, щоб це все одно ні до чого не призвело.

Вже котрий рік йде війна, але я не впевнена, що за цей час ми домоглися чогось по-справжньому значущого. Люди досі так само гинуть, залишаються каліками на все життя, живуть зі страхом і продовжують боротися. Звичайно, частково, не мені судити, що правильно, а що — ні, але я відчуваю, що війна — це не той спосіб, яким люди повинні вирішувати проблеми.

Хто знає, може, ми б досягли набагато більшого, якби в цей час йшов не ще один даремний бій, а рішення проблеми більш гуманним способом, чи хоча б відбувався пошук цього способу.

Якщо за стільки років люди майже нічого не добилися війною, то чи не означає це, що прийшов час змінювати тактику?

Я розумію, що все не так просто, і результат подій однаково залежить від вибору двох сторін, але все одно дуже не хочеться вірити, що за стільки років ми не змогли знайти рішення краще, ніж зброя.

Я знаю, що ніхто не зможе передати почуття і емоції краще за того, хто особисто їх пережив, але всередині мене живе таке відчуття, ніби я розумію, наскільки це жахливо. І якщо нам нічого не залишається, окрім як чекати і сподіватися, то нехай ми будемо зберігати цю надію, нехай ми будемо вірити, адже це щось та означає.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Високий 2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій