Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Анікеєва

«Чи повернуся я додому? Поки в мене відповіді немає»

переглядів: 786

Я — лікар вищої категорії й доктор медичних наук. У Донецьку упродовж багатьох років працювала доцентом кафедри загальної практики – сімейної медицини в медичному університеті імені Горького.

Звичний життєвий устрій був зламаний у травні 2014 року. Донецьк почали бомбити. І найбільше діставалося району, де жила я із сином Михайлом. Як зараз пам’ятаю: 26 травня сталося перше бомбардування, а вже за день ми виїхали.

потрібно було бути в Міністерстві охорони здоров’я для підтвердження вищої категорії. Два квитки були куплені заздалегідь, щоб показати дитині красу Києва. Так і залишилася в цьому місті дотепер.

Я один раз поверталася до Донецька буквально на пару днів. Це було в кінці червня 2014 року. Взяла необхідні речі з думкою перечекати ситуацію та незабаром повернутися додому. А цей час вирішено було перечекати в подруги в Києві.

Коли ситуація прояснилася, я зрозуміла, що залишилася без роботи й додому повернуся не скоро. До того ж, війна розколола не тільки Україну, а й сімейні відносини. У такий непростий час я стала для свого 9-річного сина не тільки мамою, а й татом.

Одного разу, гуляючи Києвом, побачила ректорат Київського національного університету імені Богомольця. Вирішила піти на прийом до ректора, але її на місці не виявилося. У начальника відділу кадрів попросила електронну адресу, на який відправила своє резюме. Дивно, але буквально за тиждень мені зателефонували й запросили на співбесіду до Катерини Миколаївни Амосової.

Розповіла їй свою історію – вона запропонувала мені викладати в університеті. Я пояснила, що в мене немає можливості зараз поїхати й забрати трудову книжку, офіційно розрахуватися. Але вона взяла мене на роботу без цих документів. Тільки рекомендації від колег!

Зараз я викладаю терапію студентам. За нашою кафедрою закріплено три бази. Я обрала військовий клінічний шпиталь.

Коли прийшла туди на роботу, спочатку в колективі до мене було двояке ставлення. Самі розумієте, всьому виною клеймо «я з Донецька». У людей було дуже багато питань до мене. І було видно, що вони думають телевізійними шаблонами. Коли мі поспілкувалися, люди зрозуміли, що на Сході України є розумні, думаючі, інтелігентні люди й професіонали своєї справи. Практично ніхто із цих лікарів ніколи не був на Донбасі, також як і мої земляки, які не бачили решти України. Але завдяки пропаганді вони один одного заочно не люблять. Хоча деколи й самі не розуміють, за що. Тоді почула багато хорошого від хірургів шпиталю. Вони свого часу були в Донецьку на конференції. Тому не з чуток знають про потенціал наших фахівців з Інституту невідкладної й відновної хірургії.

Мене, як і багатьох переселенців, мучить ностальгія за рідною домівкою. І, звичайно ж, я шалено сумую за батьками та друзям, які залишилися в Донецьку. Але поки не готова морально повернутися туди й жити в теперішніх реаліях. Чи повернуся я додому? Поки на це питання в мене однозначної відповіді немає.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій