Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

Марія Опанасенко

Посада    вчитель фізики та математики Гайшинської гімназії Переяславської міської ради Бориспільського району Київської області.

"Сьогодні навчання дітей відбувається у незвичних для нас умовах. Це виклик не тільки для дітей, сімей, а й для вчителів. У непрості часи війни діти так само переживають стрес і тривогу. Їх відчуття посилені тим, що вони не завжди розуміють, що відбувається. Тому у нинішніх умовах нам слід перемістити фокус уваги з академічних успіхів на підтримку і нормалізацію психічного стану учнів. Зараз це нормально. Ми всі можемо і повинні долучитись до цього в рамках викладання свого предмету. 

Уроки фізики та математики я проводила на платформі Meet. Використовувала різні канали подання інформації: розповідала наживо, уроки у вигляді презентацій, онлайн - лабораторні роботи. Під час проведення уроків намагалася з учнями жартувати, посміхатись до них, викликати посмішку у відповідь. Гумор має терапевтичну дію. 

Привітавшись на початку заняття у 6 класі, учні з неприхованим занепокоєнням запитали: «Попереднього уроку не було. Вчителька заховалась у погріб. Хіба таке може бути?».

Я їм пояснила, що якраз в той час була повітряна тривога. У таких випадках я теж під час онлайн - уроку спокійно повідомляю учням, що оголошено сигнал, акцентуючи увагу фразою «Ви йдете у безпечне місце, яке встановлено вашою родиною», пропонуючи учням натиснути кнопку «вийти з конференції» та кнопку «вимкнення комп’ютера».

Під час проведення онлайн-занять залучаю учнів до активної роботи: висловлювання своїх ідей та пропозицій, надаю можливість їм спілкуватись між собою. Адже коли діти ходять до школи, то вони не тільки навчаються – вони ще спілкуються, взаємодіють з іншими, зустрічаються з труднощами і викликами. З іншими дітьми вони набувають соціальних компетенцій. Це важливий досвід, що відбувається поміж уроками. 

Ось так намагаємося працювати і перемагати щодня на нашому, освітянському фронті. Тримаймося і разом до перемоги! Все буде Україна!"