Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євгенія Макуха

«Вчора все було добре, а сьогодні почалася війна»

переглядів: 296

Макуха Євгенія, 14 років, Новоселівський Перший НВК, с. Новоселівка Перша

Есе «Війна на сході»

Одного разу, в далекому 2014 році, я прокинулася від дивних звуків. Спочатку здалося, що це грім, просто змінюється погода. Але то був не грім. То були звуки обстрілів.

Гула земля. Єдине, що можна було запамʼятати – страх і нерозуміння того, що відбувається. Ще ж вчора все було добре, а сьогодні почалася війна. Перші постріли, військова техніка, від якої трясе землю. Я вперше побачила справжні танки.

Зараз це звичайна справа – побачити військових зі зброєю, танк, почути постріли. Та тоді мене полонив страх. Я не розуміла, що відбувалось, чому всі збирали речі та їх очі наповнювалися сльозами, чому ми побігли до погріба, де було сиро, холодно? Чому гудить земля і чути постріли над головою? Повне освідомлення війни прийшло не одразу, а трохи пізніше, бо спочатку ніхто нічого не зрозумів.

З чим у вас асоціюються слова «град» та «ураган»? З погодними умовами? А для людей з Донбасу ці слова з подвоєним сенсом. Так називаються бойові машини, від пострілів яких мигкотить небо, ці машини пускають так звані «феєрверки», після яких не залишається нічого живого.

Війна прийшла до нас несподівано, і вже протягом 7 років ми змушені терпіти її.

Мир – це дуже важливо, завжди і всюди, бо через сутички повинні страждати невинні люди і їх сім’ї. Війна… Таке страшне слово. З найгіршими наслідками. Вона вбиває і нещадно знищує все на своєму шляху. Мир потрібен. І ми його чекаємо…

Але коли мир настане? Чому розпочалася війна? Ці питання залишаються відкритими, і ніхто на них не відповість. Біль, страждання, загиблі, навіщо це все? Я навчилася жити за правилом: живи сьогоднішнім днем, бо завтра може не настати.

Здається мені, що без цього правила було б жити набагато легше, бути впевненим, що все буде добре і завтра, і післязавтра. Для мене війна назавжди залишиться у моїй пам’яті – нагадування і гострий біль тих страшних часів. Війна нам не потрібна. Страх. Біль. Ненависть, навіщо це? Нам потрібен мир. Тиша і спокій. І впевненість в тому, що це більше ніколи не повториться. Ніколи. Невже я багато прошу…?

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новоселівка 2014 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій