Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Михайло Лучкін

«У рідному місті почалася справжня війна»

переглядів: 642

Улюблена робота в будівельній сфері, яка приносить стабільний дохід. Автомобіль і рідний дім, де завжди тепло й затишно. Усе це мені довелося залишити в Алчевську та в червні 2014 року виїхати разом із сім’єю: дружиною Наталею, дітьми – 15-річною Ольгою, 11-річним Віталієм і новонародженою Аріною, якій на ту мить було лише три місяці. У рідному місті почалася справжня війна.

Виїхати на своїй машині я не зміг, тому що вона була на штрафмайданчику. Тому виїжджали на автобусі, який організовували росіяни. По всьому місту були розклеєні оголошення про безкоштовні автобуси. Однак не зовсім вони і безкоштовні виявилися. З кожної людини брали по 100 грн. Нам вдалося домовитися, щоб хоч за дитину не платити, все одно Аріна в нас на руках була. Тому виклали за поїздку близько 500 гривень.

Опівночі нас висадили в місті Каменськ-Шахтинський Ростовської області. Хто був без важких сумок, одразу ж побіг на вокзал займати сидячі місця. Нам «комфортабельних» місць не дісталося, тому немовля спало на підвіконні, старшим дітям ми на підлозі постелили, а самі по черзі спали на сумках.

Ми купили квитки на електричку до Ростова. А вже там від МНСників дізналися, що квитки для біженців із Донбасу безкоштовні. І в касах про це ніхто не сказав, а таких як ми, там три автобуси було. У Ростові до нас по-людськи поставилися, допомагали як рятувальники, так і волонтери. Там жили на залізничному вокзалі. Спали в залі очікування.

Волонтери годували нас тричі на день. Приносили підгузки й ліки. Подарували візок для Аріни. До того дитина спала та гралася в кріслі або на підвіконні.

На вокзалі через Інтернет зв’язалися з родичами дружини з міста Валки. Вони сказали їхати в будь-яку точку України. Вони зможуть нас забрати. Ми на останні гроші купили квитки до Харкова.

У місті Валки нас зустріли родичі, які виділили нам кімнату. Власне, в ній і жили діти, а нам, дорослим, доводилося спати в гаражі. Дуже вдячні, що вони нас тоді прийняли, хоча в самих місця не було.

Ми не стали зловживати гостинністю, почали шукати житло. Нам неодноразово відмовляли в оренді. І навіть троє дітей не були перешкодою для орендодавців. Уся справа – в прописці.

Але з горем навпіл ми все ж орендували 3-кімнатну квартиру в селі Шарівка Валківського району. Там років п’ять ніхто не жив. Ми тиждень відмивали кімнату від бруду. Від старості розсохлося й випало вікно. Усе б нічого, але в квартирі не було навіть душу. Якийсь час ми щотижня їздили до Харкова, щоб на залізничному вокзалі душ прийняти. Волонтери домовилися з адміністрацією вокзалу, і переселенців безкоштовно туди пускали.

У мене дуже великі й амбітні плани. І поки в ці плани повернення до Алчевська не входить.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Алчевськ 2014 2017 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій