Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Кропачова

«Приводять дітей, які страждають на панічні атаки»

переглядів: 589

У рідному Алчевську я виховувала двох дітей, мала власну квартиру, машину й займалася улюбленою справою – працювала дефектологом у власному центрі. І вмить залишилася без нічого. До столиці я їхала із сином і донькою, а у кожного – по сумці з необхідними речами.

Приводять дітей, які страждають на панічні атаки

У Києві знайшла себе не зразу. Просто не було сил: ні моральних, ні фізичних. А тут ще дзвінки від знайомих, що залишилися в Алчевську. Вони розповідали, як було захоплене рідне місто, як розкрадається медичний центр, у якому я працювала. Як від морозу лопнули батареї в моїй квартирі. Як зникає все, що було для мене дороге.

Зараз моє життя в Києві. Знімаю квартиру та приміщення під корекційний центр. Це зараз у мене великий хол і 5 кабінетів із ремонтом, затишними меблями і спецобладнанням, а спочатку це було одне велике приміщення з голими стінами. Ремонт затіяли своїми силами – шпаклювали, фарбували, ґрунтували. Допомагали співробітники й волонтери. Люди телефонували й передавали будівельні матеріали. Частину робіт виконати допомогли будівельники з Донецька.

У команді в нас є психотерапевт, нейропсихолог, сенсорний терапевт, реабілітолог, дефектологи, логопеди. До нас часто звертаються люди з Донецької та Луганської областей. Відбиток дала екологія, яка на Донбасі залишала бажати кращого. А ще війна. Діти, із якими я займаюся, їм зараз 4 роки і більше. Вони були в материнській утробі, коли почалися військові дії, або зачаті в той час, коли велися запеклі бої. І все переживання жінок відбилися на здоров’ї дітей. Часті звернення з дітьми-аутистами, ДЦП, затримкою психомовного розвитку.

Приводять і дітей, які пережили обстріли і страх смерті і страждають на панічні атаки, розучилися довіряти навколишньому світу, замкнулися в собі. Переважно це діти з Дебальцевого.

Люди розповідали, що в січні й лютому 2015 року намагалися залишити місто, але не змогли і стали свідками інтенсивних бойових дій, які потім назвуть Дебальцевським котлом. Таким дітям і дорослим дуже потрібна кваліфікована психологічна допомога.

Увесь час згадую дівчинку з Дебальцевого, яка в п’ятирічному віці разом із бабусею близько 20 днів провела в підвалі, поки їх звідти не вивезли волонтери. І навіть після двох років у мирному Києві дівчинка так і не навчилася посміхатися і радіти. Вона тільки розтягує куточки рота немов робот. На мамі ця ситуація теж відбилася, довелося і з нею попрацювати. Поки дочка була в підвалі, жінка перебувала в Києві, шукала роботу й житло, щоб потім перевезти рідних. Дізнавшись про обстріл міста, вона пробувала будь-якими способами приїхати в Дебальцеве. Але ви розумієте, що тоді мало хто з волонтерів міг у це місто дістатися...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Алчевськ Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми безпека та життєзабезпечення робота
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій