Бойченко Данііл, 16 років, студент групи ЕТ-21-1/9 КЕФК м. Кам'янське

Вчитель, що надихнув на написання есе: Гусак Наталія Сергіївна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Тема війни дуже актуальне в наші часи та більшість людей лякаються цієї теми й намагаються не розмовляти про це. За вісім років життя в Донецькій області я звик до всього, що там відбувалося. В перші дні, коли це все тільки починалось, я не зовсім розумів, що трапилося, адже мені було лише вісім років. Пам’ятаю, як батьки переживали ,не знали що робити й куди дітися. Прийняли спільне рішення - залишитися вдома і нікуди не виїжджати…

Лише тоді я по-справжньому зрозумів, що все дуже серйозно.

В перші дні я відчував багато різних емоцій: страх, нерозуміння та дуже великий викид адреналіну. Одразу після затишшя батьки зібрали всі важливі речі й ми пішли у підвал, в якому відсиділи майже добу. Останні дні ми знаходитись вдома, але завжди були на готові. Через рік ми звикли до всього цього і вже знали, що і як треба робити в екстреній ситуації.

День початку війни у 2014 році для мене та моїх батьків був найстрашнішим, бо ми ніколи навіть не уявляли, що таке могло статись Цей день вніс кардинальні змін як у моє життя, так і життя моїх рідних.

З початком повномасштабної війни 24 лютого 2022 року було таке відчуття ніби повернувся у 2014 рік, але все набагато гірше. Почали з'являтися деякі труднощі та зміни у житті. Були як матеріальні проблеми, проблеми з житлом, так й проблеми пов'язані з навчанням. Для мене життя не змінилося: виживання, очікування, щоб усе прийшло до норми та знову жити як раніше. Для мене великим шоком та здивуванням стало те що у 21 столітті саме таким агресивним способом буде вирішуватися проблеми між двома країнами. Я був впевненим, що війни такого типу будуть вирішуватися таким чином, щоб від цього не страждало мирне населення. Напевно я помилився, думаючи що ми дійшли до такого еволюційного прогресу, що можна було розв'язати ці проблеми іншим способом. І від цього дуже прикро .

Головна проблема у тому, що через війну страждають мирні люди, які від випадкових пострілів і снарядів гинуть, руйнуються їхні будинки. Через війни суттєво погіршується економічне становище країни, у людей виникають проблеми з забезпеченням собі нормального життя.

Мир для мене - це коли на у твоїй країні панує стан спокою і гармонії, це коли ти спокійно можеш спати та не хвилюватися що з тобою і твоїми рідними щось трапиться. Саме у мирний час ти розумієш, що твоя країна може спати спокійно. Мирного неба над головою!