Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Радченко

«В якусь мить ти припиняєш боятися снарядів, і від цього теж стає страшно»

переглядів: 699

...Була така мить – коли сидиш у ванній кімнаті всю ніч і чекаєш, чи прилетить снаряд, чи ні. І на ранок приходить чітке усвідомлення, що не варто своє життя піддавати такій небезпеці. Проти снаряда ти нічого не зробиш, не захистиш себе.

Тоді, у 2014 році, страждало дуже багато мирних жителів на зупинках, у будинках. У якусь мить ти припиняєш боятися снарядів, не помічаєш їх, і від цього теж стає моторошно.

Від сильних обстрілів у липні 2014 року ми всією сім’єю виїхали з Горлівки. Переселилися в село Олександрівку Лиманського району Донецької області.

Окраїна Святогорська, де знаходиться наш садовий центр, – це культурно-туристичне місце, де зосереджено багато баз відпочинку, пансіонатів, дачі, побудовані досить давно. Ми подумали, що наші послуги тут будуть у попиті, адже ми хотіли зберегти наш досвід і напрацювання. Нам не хотілося їхати далі Донецької області, все-таки це – наш будинок, ми вже звикли та любимо цей край.

В якусь мить ти припиняєш боятися снарядів, і від цього теж стає страшно

Усе потрібно було починати з нуля: від покупки нових речей до повної зміни устрою життя. З міста ми переїхали до села, де все влаштовано зовсім по-іншому – немає супермаркетів, звичної міської інфраструктури.

Але в селі є своя принадність, і нам подобається. До переїзду в нас тут був свій будиночок, він використовувався як дача, сюди ми і переїхали.

Місцеві жителі називали нас за очі «переселенцями», хтось приносив картоплю, але ми відмовлялися – ми молоді та здорові, руки-ноги-голова на місці, і самі можемо себе забезпечити. Якщо хочеш чогось досягти – потрібно працювати.

В якусь мить ти припиняєш боятися снарядів, і від цього теж стає страшно

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Горлівка 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій