Станіслав побачив те, що не мав побачити у двадцять першому столітті. Відчув на себе всі ознаки війни, та спостерігав, як йде війна із-за спин мирних мешканців Луганська.

Я просто не знаю, який день вважати першим днем війни. Спочатку якійсь люди бігали тут з автоматами, щось захоплювали, їздили туди/сюди на машинах. Особисто я розумів, але це було неочікуванно та трохи в прострації. Це такий був сюрреалізм. Це як в фільмі, я не розумів, чи я дивлюся фільм чи спостерігаю у себе житті?

Потім побачив серед будинків «Град». Ні серед поля, ні в степу, а серед мирних будинків стоїть ця установка і кудись там стріляє. Тоді було дуже страшно. І страшно стало тоді, коли ми сиділи з друзями, а над нами десь летить, десь щось бухає, іноді такий звук, що у вікно залітає, але то просто був звук.

Іноді коли зараз буває грім, просто літа, грім, і я іноді, буває дьоргаюсь, або феєрверк, хтось у Луганську запускає. До того ти не знав стрільбу автомата Калашникова. Якщо зараз буде багато звуків, то все рівно можна розпізнати стрільбу автомата Калашникова чи іншу установку. Ось такі у мене перші враження.

Другого червня 2014 року недалеко від того місця, де я живу, була погранзастава. І коли я прокинувся у четвертій години, то спочатку подумав, що це був грім чи щось інше. Потім зрозумів, що це війна і йде бій, і стріляють. Напевно тоді я зрозумів, що це був перший день війни. Тоді відчув, що йде боротьба між звуками мирних пташок – солов’їв і звуками війни. Війна перемогла.

У страшні часи я виїхав, але я потім був вимушений повернутися. Для мене досвід війни, коли я повертався, був наступним: коли люди брали машину, потрібно з ними їхати та заплатити, а я вирішив йти пішки. Там було два патруля, а третій патруль зупинив і побачив продукти, побачив, що я повернувся з України, - і почалися допроси. Стемніло, мене допитують, автомат в затилок… А потім мене відпустили. Мені дуже пощастило, що віддали, і продукти, і документи.

Ще одна подія, я побачив: як в декількох метрів від мене застрелили людину. До того я взагалі не бачив, як вбивають людей. Людина просто виходила з магазину, така впевнена в собі, а тут до неї підійшла інша людина в формі. Вони спочатку почали штовхатися, а другий достав пістолет і просто убив першого. Я побачив, як здорова жива людина померла. Думаю, що це змінило мене назавжди - і психіку і все інше.