Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана Володимирівна Підмогильна

«У лікарню привезли поранених у морі крові»

переглядів: 560

На початку війни Оксана Підмогильна працювала у лікарні. Ніколи раніше не бачила одразу стільки крові, як після першого бомбардування. Досі загиблих чи померлих родичів місцеві жителі ховають на «чужих» цвинтарях, бо могили їхніх предків тепер опинилися на лінії розмежування.

До війни у ​​нас у селищі та серед ночі було нестрашно, люди ходили. Пісні співали, що вихідні весілля були.

У нас війна трапилася 23 липня 2014 року. Перший такий реальний страх виник, коли над нами літаки пролетіли. Корів на пасовищі повбивали, були людські жертви, поранені, люди у нас багато постраждали. Я ще тоді у поліклініці працювала. Пригадую, як привезли поранених у морі крові.

Для мене найстрашніший день війни був 18 грудня 2017 року. До нас театр приїхав, я збиралася на спектакль, але не встигла вийти. Почався обстріл, селище сильно постраждало. Дивом ніхто не загинув, а поранені були.

Для нас проблема – цвинтарі. Нас туди не пускають на могилках повбирати, бо лінія розмежування там. Багатьох людей уже поховали на різних цвинтарях.

Автобуси не ходять як раніше. У нас поряд із селищем містечко Світлодарськ, але з ним немає повідомлення.

Військові дії сильно позначилися на здоров'ї, постійно стрес, тиск скаче, нерви розхитані, живу на заспокійливому. Будь-якого шуму боюся.

У війну у мене на руках мама була хвора. Їй надавали набори продуктів від Фонду Ріната Ахметова. Спасибі їм велике, рятували. Олія, крупи, ми всі їли; мама їла і їй подобалося. І головне – давали всім пенсіонерам без жодних довідок.

Мрію, щоб мир був. Щоб не боятися ходити вулицями, щоб знову жити було безпечно, як до війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 2017 Текст Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій