Кондратьєва Олена, вчитель Краматорської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №17 Краматорської міської ради Донецької області

Моя Україна майбутнього

Пам’ятаєте, як часто раніше ми бажали один одному миру? Зазвичай один раз на рік, у травні, коли  святкували День Перемоги над нацизмом. Чому так нечасто? Не розуміли, наскільки важливо жити в мирі? Ні, чудово розуміли. Просто людина зрідка згадує про те, що має, що здається їй звичним та звичайним. Усе, що відбувається в житті людини, обов’язково змінює її характер і погляди. Усе, що відбувається в історії народу, неодмінно призводить до переоцінки цінностей.

Події 24 лютого 2022 року спричинили переоцінку цінностей, і тепер найчастіше промовляємо і чуємо дві фрази: «Як ти?» та «Перемоги й миру якнайшвидше!» Єдине бажання усіх українців сьогодні – Перемога, початок мирного життя. А що далі? Якою вона буде, Україна майбутнього?

А майбутнє починається вже сьогодні. І в першу чергу мене хвилює не рівень розвитку технологій, а зовсім інше. Які вони, українці майбутнього? Згуртовані, об’єднані спільним прагненням зробити свою Батьківщину найкращою. Не забувають минулого, пам’ятають про тих, кому зобов’язані життям.

Упевнена, що найкращим увічненням пам’яті про полеглих буде квітуча і щаслива Україна. Країна, в якій домінуючою моральною настановою є повага до людини.

Мої учні та їхні батьки, які змушені були виїхати з України, опинилися в різних куточках світу. За цей час багато побачили і поділилися враженнями. Є те, що відверто дивує, і те, чому можна позаздрити.

В першу чергу хочеться позичити властиву розвиненим європейським країнам рівність усіх громадян перед законом і обов’язкове дотримання його норм. Українцям цього дійсно не вистачає…

Але найдосконаліші закони нічого не вартують, якщо їх не виконують або виконують вибірково. Тому найголовнішим завданням я вбачаю створення послідовної роботи з виховання у своїх учнів поваги до будь-яких законів і правил, що є чинними в Україні. Починаємо цей непростий процес виховання поваги до законів з ознайомлення з правилами безпеки життєдіяльності людини.

Знання і неухильне виконання цих правил - життєва необхідність. Тому важливо постійно наголошувати на цьому.

Наступний крок – знайомство з поняттям академічної доброчесності. На перший погляд, недотримання цієї вимоги не несе загрози життю людини. Але тільки на перший погляд… Навіть учні п’ятого класу, найменші в середній ланці, в змозі зрозуміти важливість недоторканності інтелектуальної власності людини. Це ще один прояв поваги до людини.

У сукупності з намаганням порозумітися, умінням висловлювати та відстоювати власну думку ці риси мають сприяти становленню самодостатньої особистості.

Людини, яка поважатиме власні та чужі кордони, не створюватиме  конфліктних ситуацій, цінуватиме переваги мирного співіснування з людьми, що дотримуються протилежної думки. Саме з таких людей буде складатися в майбутньому українське суспільство. І перші кроки на цьому шляху вже зроблені. Головне – продовжувати упевнено крокувати до щасливого майбутнього України.