Нікітін Данило, учень 11 класу Харківського ліцею №17

Вчитель, що надихнув на написання есе: Ягнюк Наталя Іванівна

«Моя Україна майбутнього»

Сьогодні, коли світ зіткнувся з численними викликами, коли кожен день в Україні через російські обстріли гинуть люди, як військові, так і цивільні, поняття «Мир» для мене має особливе значення. Мир – це не лише відсутність війн та конфліктів, а й гармонія, взаєморозуміння і міжнародне співробітництво. Мир означає те, що людина має право на життя в безпеці, незалежно від її національності чи віросповідання. Мир – це ціль, якої ми маємо досягнути заради нашого майбутнього та майбутнього планети. Варто згадати, яких зусиль ми доклали для знищення нацизму в роки Другої світової війни. Ми вже не раз стикалися з сильним агресором, і ось знову. Знову ми боремося заради мирного життя, майбутнього. На жаль, без втрат майже неможливо досягти миру, особливо коли агресор миру не хоче.

Як я бачу Україну майбутнього? Україна повинна стати країною, де кожен громадянин матиме можливість реалізувати себе і допомагати в розвитку нашої держави.

Наша країна має величезний потенціал: у нас багато молодих науковців, спортсменів, музикантів, які відомі всьому світу. Вони - гордість нашої держави, нації. Україна вже зробила для світу багато. Саме українець І. Пулюй вперше розробив рентгенівську трубку. Перший ракетний двигун у світі зробив теж українець – С. Корольов. Й. Тиченко був перший у світі, хто розробив кінескоп. Також у нас є багато сучасних науковців, які прямо зараз творять щось нове, щось корисне для світу. Наприклад, Іван Бондаренко у 2013 році створив екоін’єкційний шприц. Іван Селезньов розробив рукавичку для людей з вадами зору, яка потрапила в трійку кращих винаходів світу в 2013 році. Отже, у нас уже є ті, ким пишаємося, і скільки ще українців можуть зробити щось нове зараз! Україна має бути державою, де права та свобода людини є невід’ємними і непорушними, де правосуддя є справедливим і доступним для всіх. Україна майбутнього повинна бути країною інновацій, освіти та культури, де молодь має можливість навчатися та розвиватися, а талановитість є ключем до успіху.

Що я зроблю, коли Україна переможе? Перемога для мене – це не лише завершення конфлікту чи досягнення важливих політичних рішень. Це початок нової ери для України, час, коли наша країна зможе реалізувати свій потенціал. Я буду працювати заради розвитку країни, вкладати свої зусилля в будівництво кращого майбутнього. Наприклад, я займаюсь програмуванням і планую працювати в цій сфері й далі. І я можу в майбутньому допомагати нашій державі в цифровізації. Україна переможе, коли ми, її громадяни, будемо працювати разом для спільного добра.

Україна майбутнього надихає мене на дії та допомагає вірити в краще завтра. Мир, розвиток та спільна праця – ось ключі до майбутнього, яке я бачу для України. І я готовий бути частиною цієї історії, працюючи разом з іншими, щоб наша держава стала державою для людей, якою ми будемо пишатися ще більше. Вірю в майбутнє твоє, Україно!