Назаренко Євген, учень 11 класу ХЗОШ №84

Вчитель, що надихнув на написання есе - Чуйко Світлана Валеріївна

Моя Україна майбутнього

Україна - це країна з багатою історією, культурою та традиціями. Вона має великий потенціал для розвитку та процвітання, але також стикається з багатьма викликами та загрозами. Одним з найбільших викликів є агресія Росії, яка анексувала Крим та зараз знищує інфраструктуру і забирає тисячі життів. Ця війна породила немалий резоранс серед міжнародного суспільства, яке нам сильно допомагає, але факт залишається фактом - українську націю знищують.

Ця війна триває 9 років, якщо ще рахувати Донбасу і забирає життя ні в чому не винних людей - геноцид, якщо можна так висловитись. Війна не лише приносить страждання та руйнування, але й поглиблює економічну та соціальну кризу в країні. Україна потребує миру, але не ціною людських життів, а дипломатією.

Все має бути справедливо, гідно та, нажаль, на взаємовигідних умовах, а не тимчасовим компромісом чи капітуляцією. Для мене мир означає не лише відсутність війни, але й наявність безпеки, свободи, демократії, прав людини, соціальної справедливості та екологічної рівноваги. Мир - це стан, коли люди живуть у злагоді між собою, бо ми - рівні, також не забуваючи про екологію та друзів наших менших.

Неможливо лише клацнути пальцями і одразу мир настав - ні. Цей процес, який потребує немалої кількості зусиль, співпраці та компромісу. Хоча нам кажуть, що все починається з нас, але одна людина не замінить всі інші вісім мільярдів.

Я бачу Україну майбутнього як країну, яка збереже свою територіальну цілісність, суверенітет та незалежність. Країну, яка буде членом Європейського Союзу та НАТО, але також матиме добросусідські відносини з усіма країнами світу, окрім росії, КНДР та інш. вигнанців. Країну, яка буде мати успішну економіку, основану на інноваціях, чесної конкуренції та соц. відповідальності. Країну, яка буде мати добросовісну державу, яка служитиме інтересам громадян.

Країну, яка буде мати розвинений менталітет, який буде контролювати та вказувати на проступки влади, захищати права та брати участь в прийнятті нових законопроектів. Країну, яка буде мати розвинену культуру, яка буде джерелом історії, а не конфлікту. Країну, яка займатиме лідируючі місця з: медицини, екології, армії, освіти тощо.

Щоб досягти такої України майбутнього, я зроблю все, що в моїх силах. Я буду навчатися, працювати, подавати приклад, допомагати, можливо волонтерити, підтримувати, писати, говорити та діяти. Я буду пробувати робити щось для моєї української армії, яка захищає нашу країну від агресора. Я буду сподіватися на поліпшення країни та її відбудову в майбутньому. Я буду сприяти дружбі та співпраці з іншими народами та країнами.

Я буду розвивати свою особистість, здобувати нови навички, дюати про навколишнє серег та свою культуру. Я буду берегти економічний стан та культуру з екологією своєї держави.

Я буду дотримуватись всіх законів України та не забувати жити за принципами моралі та гуманності. Моя Україна майбутнього - це країна миру, Європи, процвітаючий культури з багатою історією, наскільки це можливо - демократична, справедлива, самостійна та квітуча, яка, нарешті розірве всі контакти з росією та піде своїм, своїм шляхом з новими друзями, які її ніколи не зроблять як росія та уразі чого.

Україна - це країна, де я народився та скрутний для неї час її намагаюсь підтримувати всіма доступними методами.

"Де народився - там і згодився" - це притча, яку я зрозумів тільки зараз і тільки тепер я розумію весь її сенс. Україна - це країна, яку я люблю та бажаю її лише самого найкращого, особливо світу країн-агресорів. Ось таку Україну я хотів би показати своїм нащадкам і я зроблю все, щоб їх не розчарувати.