Китарюк  Вероніка, учениця 9 класу Запорізької спеціалізованої школи фізичної культури І-ІІІ ступенів № 18 Запорізької міської ради Запорізької області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Сухомлинова Оксана Вікторівна

Моя Україна майбутнього

Україна майбутнього. Якою я хочу бачити мою Україну? В першу чергу – вільною. І вільною не тільки від загарбників. Я хочу бачити її вільної від корупції, свавілля можновладців. Вільною від спадщини, яка заважає їй думати й розвиватись за новою стратегією. Я хочу бачити Україну серед держав Європи та світу. Але не через те, що вона вимолила місце серед розвинутих країн, а через те, що вона гідна бути на рівних умовах із партнерами.

Я хочу, щоб за освітою не варто було їхати за океан, а можна було сісти на потяг увечері та вже вранці стояти біля червоного парадного входу Національного університету або Києво-Могилянської академії, або Львівської політехніки.

Я хочу розуміти, що дипломи цих Вишів відрізняються від Гейдельберзького університету, Сорбонни, Оксфордського або університетів Ліги плюща лише тим, що видані вони в різних країнах, а цінність їх за рейтингом однакова. Україна майбутнього -  це країна, в школах якої цікаво не тільки навчатись, але і проводити час із друзями після уроків, де не треба дома сидіти над домашніми завданнями, де є час на театральні гуртки, басейн і спортивні майданчики.

Україна майбутнього - це країна, в якій цінують і не забувають історію, яка б вона не була, будують майбутнє. Будують не на словах, а на ділі. Розбудовують міста й села із парками, скверами, театрами та музеями, стадіонами та спортивними майданчиками світового рівня, фонтанами та квітучими клумбами.

Майбутня Україна – це країна, яка із індустріальної країни перейшла в постіндустріальну країну, де сфера послуг стає на перше місце, а виробництво, особливо брудне, відходить на другий план. Мрію про те, що брудне виробництво буде виведено за кордони міста, а через вікна виробничих корпусів, за парканами можна буде побачити молодих оленів, які не боятимуться підійти до парканів у пошуках смаколиків від людей, які працюють на цих виробництвах.

Україна майбутнього – це країна, в якій опікуються природою і не просто позначають на карті заповідні зони, а роблять все можливе, щоб співіснувати у гармонії із природою: відпочивати на її ланах, вивчати її, розуміти її, приймати іноземних гостей.

Україна майбутнього – це країна, в якій люди почувають себе комфортно на своїй землі настільки, що не бажатимуть її покидати за ради інших країн через високі заробітні платні та пенсії. Країна, де люди не бояться зустріти старість, бо вони соціально захищені. Україна майбутнього – це країна без утисків через стать, расу, орієнтацію, націю, вагу, релігію та інші фактори. Країна, в якій немає місця стереотипам, де кожна людина зможе любити себе такою, яка вона є.

Україна майбутнього входить до трійки лідерів у рейтингу найщасливіших країн світу. Це країна в якій хочеться жити, а не виживати. Україна майбутнього – це країна, яку наш народ побудує потом і кров’ю. Не буває майбутнього без минулого і теперішнього.

Ми всі маємо розуміти, що є ще багато проблем, які треба вирішувати. Це буде не просто. Ми маємо не здаватися заради вільної, незалежної та щасливої України. Україна майбутнього – реальна мрія, яку ми повинні збудувати  самі.