Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій

«Виїхавши з Макіївки, я не прийняв, що там до сих пір війна»

переглядів: 786

Початок війни на Донбасі був раптовим. Я не очікував, що події приймуть такий оборот. Коли з’явилися блокпости, було не зрозуміло, що робити далі.

Перші півтора року війни я жив у Макіївці, вона не дуже постраждала. Роботи не було, а якщо і була, то низькооплачувана, і ми з моєю дівчиною вирішили поїхати в Росію. Але проживши там вісім місяців, повернулися додому.

Я почав працювати з батьком у цеху, стажувався на експедитора. Ми їздили в Єнакієве, Шахтарськ, якісь села. Одного разу, не пам’ятаю, що було за село, ми їхали через нього й побачили, що стоїть житловий будинок, цілий, потім поруч із ним два розбомблених, потім знову один будинок [цілий], наступний розбомбили. І так більше половини села.

Коли ми заїжджали в Шахтарськ чи Єнакієве, бачили, як стояли чотири- чи п’ятиповерхові панельні будинки, у яких повністю не було відсіку. Тобто було видно ванні кімнати, плитка, іноді відсутня до однієї п’ятої будинку.

Військових дій своїми очима я не бачив, тому що переважно сидів удома. Але пам’ятаю, як одного разу годині о 4 ночі на шахту недалеко від мого будинку прилетіло разів чотири. І в сусідній будинок, у дах прилетів снаряд від міномета.

Найбільше мені запам’яталися порожні вулиці в центрі Макіївки без людей і машин на тлі гучних звуків війни десь далеко і загальний настрій людей.

Шкільна знайома, яка на той час жила в Одесі, запропонувала переїхати до них і допомогти з влаштуванням на роботу, і я погодився. У мене в Одесі все нормально, тут тихо та спокійно. Але завжди є тривога за рідних, які досі проживають у Макіївці. Дуже хочу, щоб у них все було добре.

Виїхавши звідти, я для себе внутрішньо не прийняв, що там досі триває війна. Не можу повірити, що це відбувається насправді.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Макіївка 2014 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій