70-річний Віктор Крамаренко потонув 7 червня 2023 року в будинку на вулиці 200 років у місті Гола Пристань Херсонської області. Трагедія сталася після того, як напередодні російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Потонули також дружина Віктора Тетяна та її матір Антоніна.

У волонтерському рятівному човні для них не знайшлося місця

Віктор народився на Херсонщині. Мешкав у Голій Пристані. Працював у правоохоронних органах. У 1986 році ліквідовував наслідки катастрофи на ЧАЕС. Отримав високу дозу радіації і захворів на променеву хворобу. Мав статус ліквідатора й нагороди. Через опромінення у Віктора розвинулася гангрена і йому довелось ампутувати ноги. Він пересувався на візку.

«Віктор був моїм вітчимом, але я його називала батьком. Коли Віктору Миколайовичу ампутували ноги, ми його підтримували морально і фінансово. Намагалися знаходити позитив. Жартували, що йому тепер не потрібно купляти черевики і шкарпетки, буде економити на них і ще й за це платитимуть. Він загалом був веселий, позитивний. Любив рибалити, обожнював дітей, онуків. Вони з мамою все життя прожили душа в душу», – пригадала донька Вікторія Грінєнкова.

Після того, як 6 червня 2023 пролунав вибух на Каховській ГЕС, рідні пропонували Вікторові, його дружині Тетяні та тещі Антоніні евакуюватися. Втім вони відмовилися. А коли почала прибувати велика вода, у волонтерському рятівному човні для них не знайшлося місця…

«Багато людей не зрозуміли масштаб катастрофи, тому залишились у місті. Це, в основному, пенсіонери, люди з інвалідністю. Вони не зрозуміли, яке лихо може статися. Вони могли би бути живі, але їх не врятували... Про лівий берег, про те, що там відбулося, треба кричати. Я хочу сказати людям: не потрібно залишатися там, де «гучно», не бійтеся виїжджати. Потім можна повернутися до рідних стін, а життя вже не повернути», – сказала Вікторія Грінєнкова.

Віктора, Тетяну та Антоніну поховали у селищі Каланчак.

У Віктора Крамаренка залишилися діти та онуки.

Історія з instagram каналу Victims of russia.