Російські військові на Херсонщині ходили по будинках, підвалах, лякали людей, звинувачували у тому, що йде війна. Немолоді люди натерпілися справжнього жаху, тікали від окупантів городами. Чоловік Тамари Василівни не витримав нервового напруження і згодом помер

Я родом із Херсонської області Бориславського району. Чоловік мій помер, залишилося двоє дорослих дітей. Сину 40 років, живе в Херсонській області, працює на СТО. Донька проживає в Ірпені Київської області, працює вчителем іноземної мови.

Коли почалася війна, ми були вдома, в селі. Пам’ятаю, як заїхала техніка страшна і невідомі люди почали обходити двори. Зайшли два чоловіки з автоматами, а інші під забором стояли. Пройшлись по всіх кімнатах, перевірили все в шафах, під ліжко заглядали, питали, чи є підвал. Заглянули у нього, попросили варення, я дала баночку. Це був перший раз. Усе пройшло більш-менш спокійно. 

Потім довго не було військових у нас, але згодом почалось страшне. Коли почались обстріли ми з чотирма сусідами переїхали жити у підвал.

Новоприбулі військові ходили попід хатами з автоматами. Одного разу вони зайшли до нашого підвалу ввечері. В руках - вино і водка, автомати. Націлили дуло у голову мого чоловіка, ногами в спину дали, а дід же тільки після операції…

Вони спускалися у підвал і кричали на нас, що це ми винуваті у війні. Було і таке, що ми городами бігали до сусідів - від орків тікали. Вони ходили по хатах, горілку вимагали. Також заходили до нас, на стіл кидали свої автомати та гранати і лякали нас. Жах був, страшно і згадати.

При першій же нагоді я виїхала з села - добрі люди допомогли, а чоловік через два дні виїхав. Потім він захворів знову через нервовий зрив, температура піднялась висока, і лікар направив нас до Кривого Рогу, де мій чоловік помер. Я його там і поховала. 

Зараз люди починають повертатися до нашого села, але ж там ні світла, ні газу немає, хата пошкоджена. Та все ж дуже хочеться повернутися додому, бо я там дітей народила і прожила усе життя. 

Тяжко уявити, коли війна може скінчитися. Син повернувся в Херсон, але ж там почались обстріли, газопровід пошкодили…