Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Тішкіна

«У дитини переляк, вона досі заїкається»

переглядів: 581

Червень 2014 року дуже страшно згадувати. Коли тебе починають раптово бомбити... Адже ніхто нас не сповіщав. Чоловік на той час знаходився віддалено на роботі, син був у гостях у друзів, по різних селах збирали всіх до купи. Ми з молодшою дитиною залишалися вдома.

Тоді ж чоловік залишився без роботи, з ним не розрахувалися. Два місяці син під бомбардуванням ходив на ставок – ми харчувалися однією рибою. Солили, смажили, що тільки з нею не робили, щоб прожити, тому що допомоги не було звідки чекати. Тоді все літало над головами.

Ми взагалі не зрозуміли, звідки, що й куди летить. Нам політика була нецікава, ми в неї не заглиблювалися. Ми постійно перебували тут, їхати було нікуди. Молодшій дитині на той час виповнилося 6-7 років, зараз уже 14.

Ми хвилювалися, куди ховатися? Попереджали всіх сусідів, що знаходимося в підвалі, щоб знали, де нас відкопувати. Там був лом і лопата. Із сусідами були дружні, хто хлібом ділився, хто чим. Ми не залишали один одного, у нас дуже дружне село.

Наш будинок постраждав. Повністю були розбиті вікна, веранда. Ми все своїми силами відновлювали. Це сталося взимку 2015 року, коли був масований [обстріл].

У дитини переляк, вона досі заїкається

Війна обмежила нашу можливість вільно пересуватися. Досі, якщо десь щось почуєш, якийсь стук, за інерцією присідаєш, тому що це на все життя. У дитини переляк, вона досі заїкається.

Коли були військові дії, у нас не було ні світла, ні води. Чоловік їздив під обстрілами в сусіднє село й набирав бідонами воду в людей у криницях. Вона була непридатною для пиття, але ми її кип’ятили й готували на ній їсти. Два місяці жили так.

У безпеці себе не відчуваємо досі, присутній постійний страх. Звичайно ж, мріємо про мир.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нижня Вільхова 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна житло малозабезпечені діти їжа 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій