Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євгенія Василівна Сіліна

«У нас тут лягало в один день 33 міни зразу на дорозі»

переглядів: 641

Допомогти іншим і вижити самій – таке завдання стояло перед Євгенією Сіліною з Первомайського. Жінка допомагала безпомічним сусідкам, тому не змогла залишити село, в якому почалися воєнні дії. І не закінчилися досі.

У перший день війни я була вдома. І тут почала йти техніка по вулиці. Ми вирішили: хіба мало що... Навіть подумати не могли, що почалася війна. Мені ще хлопці з роботи телефонують, кажуть: «Тітко Женя, там танки їдуть». Я кажу: «Та що ви чудите, що вам – 41-й рік?» Вони: «Та правда, ідіть подивіться». Я вискочила – і правда, їхали танки. Потім почався обстріл. Загалом, це — кошмар, не хочу навіть ворушити...

У нас вибиті були вікна в будинку, шифер злетів у декількох місцях. У підвалі доводилося сидіти, майже не виходили з нього. У мене тут ще одна бабуся живе поруч, 1942 року народження, Філіна Валентина Пилипівна. І ось почали бомбити, вона впала в підвал, і на неї впала дверна лутка. Ми забрали її сюди. І ось я дивилася за двома бабусями: за нею і за Барибіною Ганною Василівною. Діти в неї померли. Дочка спочатку, а потім син помер у січні 2015 року. Син хворів дуже, попросив мене подивитися за нею, а сам ліг у лікарню й помер. Залишилася в неї невістка й онучка, які живуть у Донецьку.

У нас тут лягало в один день 33 міни зразу на дорозі

Дуже страшно, коли сидиш у підвалі, а воно летить, свистить, падає. У нас тут лягало в один день 33 міни зразу на дорозі. І ось осколками побиті дороги, паркани в людей. У нас на городі вагончик, у сусідки була груша, а після обстрілу ніби її і не було. Після бомбардування ми вийшли з підвалу й побачили цю грушу аж у нас у дворі. А на її місці, де було пряме влучення, якраз воронка велика. Дуже страшно, коли ви сидите в підвалі й не знаєте, куди летить.

Нікуди ми не виїжджали, у мене ж бабусі на руках були. Як я їх залишу? Може, кудись би і поїхали з чоловіком, але не можемо. Взимку дуже важко. Топимо пічки, бігаємо, коли холодно...

Немає поки відчуття безпеки. У нас недалеко селища Невельське й Піски. І ось як починають стріляти – виходимо, дослухаємося. Думаємо, не дай Бог, до нас прилетить знову.

А в Донецьку в мене діти, дочка старша. І за Донецьк хвилюємося, за дітей своїх, і тут хвилююся. Ось так і живемо.

Мріємо про мир, щоб спокійно лягати, спокійно вставати, щоб відкрита була дорога на Донецьк. Щоб ми спокійно могли сісти на автобус і поїхати до дітей. Щоб я могла онука до себе забрати на літо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) перший день війни розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій