Подружжя Вікторія та Андрій Шеховцови – з Великої Новосілки, що на Донеччині. Зараз це зона бойових дій. Виїхали з дому понад рік тому, 4 квітня 2022-го, на старенькому «Жигулі» разом з двома доньками та песиком. Думали, що вирушили з дому на два місяці. Матеріал Радіо Свобода.

У нас немає вибору

Родина Шеховцових з Донеччини

У рідному селищі жили в приватному будинку – неподалік був «приліт».

«Було два будинки. Один з них мені в спадщину дістався, від мами. Не встигла оформити – будинку вже нема», – говорить Вікторія.

«Там, де ми жили, днями прилетіло, і двері повибивало, і вікна, і дах. Посікло все. Хату розмародерили: все вигребли, навіть малої спідню білизну винесли. А на городі «Град» прилетів – стирчить хвостовик», – додає Андрій.

Їхати до родичів на Херсонщину не ризикнули – там ситуація ще гірша, каже Андрій.

У нас немає вибору

Андрій Шеховцов

Випадково дізналися про вільні місця у гуртожитку політехніки в Дніпрі, оселилися. Тепер вони мешкають учотирьох у невеликій кімнатці. В приміщення влізли чотири ліжка, шафа, тумбочка й стіл. Дівчата навчаються дистанційно.

У нас немає вибору

В кімнаті у родини

За проживання в гуртожитку платять близько тисячі гривень на місяць з людини.

«Орендувати житло в Дніпрі нереально. Умови? У нас немає вибору. Вода взимку була крижана з крана. Але данські благодійники приходили, встановили бойлери, тепер краще», – каже Андрій.

«Тіснувато, нікуди речі складати. Старша донька купила коробку, складає туди, ставить на підвіконня, але місця все одно бракує для речей. Вікна затулили картонками поки. Хочеться штори… Допомагає триматися надія на перемогу, що тих відгонять, що зможемо повернутися додому», – додає Вікторія.

У нас немає вибору

На кухні в гуртожитку

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.