Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Григорівна Андріяшина

«У нас був шок, що це може статися в наш час, у XXI столітті»

переглядів: 792

Переживши важкі часи перших військових місяців і руйнації, мешканка Донецька прийняла рішення виїхати з міста. Під обстрілами народився онук, і все, чого вона хоче, це мирного неба над його головою.

Війна – найстрашніше, що може статися у світі з людством. Досі мороз по шкірі... Тому що Донецьк для мене – рідне місто. Я народилася в Донецьку, вчилася, вийшла заміж. Усе моє свідоме життя, юність і отроцтво пройшли в цьому місті, і події, які відбулися в травні 2014 року, наклали свій відбиток. Тепер сприймати рідне місто таким, яким воно було раніше, я не можу. Не можу відвідувати його тоді, коли хочу, спілкуватися з людьми, які залишилися там, за тією межею.

Це був 2014 рік, травень – вересень-жовтень. Це страх. Страх вибухів, відсутності води, нічні пильнування, ходіння, опухлі суглоби пальців... Моя дочка була тоді вагітна, у 2015-му народився онук. Вода була відсутня по чотири місяці. Можете уявити, наскільки це складно. Замовляли водовозні машини, які під’їжджали, ми витягали шланги на третій поверх, закачували воду, а до цього носили все руками.

Спасибі чуйним людям, які допомагали, відгукувалися. Але в нас були шок і здивування від того, що це може статися в наш час, у XXI столітті. Це не вкладалося дуже довгий час у голові.

Для мене найбільшим відлунням того, що сталося, були ці побутові негаразди: вода, світло. Плюс до всього, у мене у 2014 році дочка закінчувала Харківський медичний університет, і свій розподіл як лікаря-бактеріолога отримала в Донецьк. В результаті дочка залишилася без інтернатури, і це затягнулося на довгі роки.

Не можу забути, коли моя дочка в 6-ій міській лікарні Донецька народжувала свого сина, мого внука. Вона мені розповідала, що були чутні такі вибухи, що їх підготували вже на візках спускати в підвал. А коли я приїхала вранці, теж щось вибухало неподалік, і ми були раді бігти звідти без оглядки.

Коли ми повернулися додому, це був рай і блаженство. Ми виявилися хоч у якійсь тиші. Я не хочу ні собі, ні дітям, ні внукам повторення того, що на той час було чутно й видно.

Ми стали більше цінувати мир, тому що поки не гряне війна, не зрозумієш, наскільки звично жити в мирі з усіма. Ми стали дбайливіше ставитися один до одного, відбулася переоцінка цінностей. І ми дійсно мріємо про мир. Щоб могли люди спокійно спілкуватися, пересуватися без загрози, без блокпостів, без поділу на Донецьку область або Закарпатську область, або ще якусь. Тому тільки мир і тільки демократичне вирішення всіх питань.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій