Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Даріна Яковлєв-Чигрін

«У мене страх з’явився після війни, що я втрачу близьких»

переглядів: 1206
У мене страх з’явився після війни, що я втрачу близьких

   Приїхали ми з Донецька в 2014 році, і ми переїжджали в багато міст: Бердянськ, Селидове. Потім ми вже переїхали до Києва, тому що треба було десь коріння своє пустити, щоб був свій будинок. Ми тут спочатку жили в квартирі орендованій, потім в будинку. Потім вже купили свій будинок і зараз живемо у великому красивому будинку. 

   Я народилася в Селидовому, але я нічого там не пам’ятаю. Жила я більшість свого життя в Донецьку. І про Донецьк у мене дуже багато теплих спогадів, тому що ми там з мамою гуляли, з бабусею гуляли, ходила на танці, в музичну школу і в школу взагалі ходила, в дитячий садок. 

Я спочатку нічого не зрозуміла, тому що мама говорить: «Збирай речі, ми їдемо на відпочинок». Я думала, як завжди, будемо відпочивати, класно проведемо час. А потім мама каже, що не повернемося додому.

  Ми взяли тільки літні речі, а вже зима насувалася і жили в холодній квартирі. Я тоді думала, може, сталося щось серйозне, що ми не можемо переїхати. Потім мама почала дивитися багато новин, і коли я помітила, що вона дивиться про війну, я зрозуміла, що щось не так і щось погане сталося. 

Мені тут не вистачає теплих моментів зі сім’єю і взагалі не вистачає часу, тому що в Донецьку ми дуже часто ходили в парк сім’єю, гуляли, в аквапарк ходили. А зараз через те, що ми переїхали, становище тисне, і ми не можемо просто провести час, погуляти десь і вислухати когось. 

   Раніше я більш-менш могла жити і в реальному світі, і в світі фантазій. Зараз мені чомусь здається, що все, що існує на землі, це фантазія. Це не те, що зараз, тут, справжнє, не то, що залишиться назавжди і в будь-яку мить воно може піти і не повернутися. Я більше стала замислюватися про життя. 

У мене страх з’явився після війни, що я втрачу близьких і я більше не зможу їх повернути.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних жінки діти 2014 переїзд психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій