Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Миринець

"У мене було таке відчуття, що я у якийсь грі"

переглядів: 161

Вікторія Миринець, 10 клас, Броварський ліцей № 10

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Вітрович Ольга Ігорівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

24 лютого 2022 року збройні сили російської федерації атакували мою країну. Розпочалася повномасштабна війна, яка змінила долю багатьох.

Моя ж історія почалася з втрати найкращого друга, який проживав у військовому містечку між Києвом та Броварами і який загинув, оскільки воїнську частину було підірвано.

У цей день я прокинулась о 7 ранку і почала збиратися до школи. Зателефонувала подрузі, щоб домовитися про час, коли будемо виходити (ми ходили до школи разом). Збираючись до шклои, відчувала якусь незрозумілу тривогу. О 7:45, зайшовши в вайбер групу мого класу, я побачила повідомлення, що в Україні розпочалася війна і ввели військовий стан. Я все ще не могла зрозуміти, що ж насправді трапилося. Яка війна? Це ж ХХІ століття! А потім дізналася про те, що загинув мій друг…

Усе змінилося в одну в мить. Я зрозуміла, наскільки швидкоплинним може бути життя, і вперше мені стало страшно від думки, що обірватися воно може будь-якої миті.

Навчання в школі припинилося, зачинилися зони розваг, спортивні гуртки та секції, навіть непродовольчі магазини. Життя ніби зупинилося. У перші дні війни у мене була одна справа – читати новини. І як же жахливо було читати про Маріуполь, Бучу, Ірпінь, Ізюм, Миколаїв, Харків, Запоріжжя... Було дуже страшно, я здригалася від кожної новини, від кожного звуку.

Після трьох днів перебування в квартирі на 9 поверсі, ми з батьками поїхали до друзів у сусіднє з Броварами село Калинівку, сподіваючись, що там нам буде спокійніше. Ми прожили в селі близько місяця. Кожного вечора чули звуки ворожої техніки, кілька разів чули звуки градів і снарядів, які розривалися в полі. Навіть не знаю, як дякувати долі за те, що врятувала мене і моїх батьків від смерті, бо було таке враження, що «смерть ходить за нами» – неодноразово снаряди розривалися близько до будинку, у якому ми жили. Однієї ночі за 300 метрів від нашого житла був знищений бомбою склад замороженої продукції.

Такого вибуху я не чула ніколи, у мене позакладало вуха і мені здалося, що я втратила слух. Почувала себе так, наче уві сні і подумки вже «готувалася» до смерті. Не один раз мені і членам моєї родини доводилося ночувати у підвалі, тому що у будинку було страшно залишатися. У мене було таке відчуття, що я у якийсь грі, і я не могла дочекатися, коли ця гра скінчиться.

Дякуючи ЗСУ та територіальній обороні, ворога вигнали з Київщини, і наше життя змінилося на краще. Я знову почала навчатися (дарма, що дистанційно), була дуже рада хоча б віртуально побачити своїх однокласників та вчителів.

Війна сьогодні ще не закінчилася, і дуже багато людей сильно відчувають на собі її наслідки. Я дуже співчуваю людям, які втратили домівки, рідних, друзів. Разом з моєю родиною та нашими спільними знайомими ми допомагаємо переселенцям: шукаємо для них одяг та побутові речі.

Переживаючи всі ці події, я зрозуміла, що мир в Україні, людське життя – це найцінніше! За останнії сім місяців я подорослішала, стала більш уважною до чужого горя, навчилася співчувати та дбати про тих, хто цього потребує. Я вважаю, що війна, яке йде в Україні, змінила кожного з нас: ми зрозуміли, що потрібно цінувати життя, поважати один одного і любити свою рідну землю.

Я вірю, що скоро війна скінчиться нашою перемогою і ми будемо з великою любовю відроджувати нашу рідну країну.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київська область 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій