Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Гопанчук

"У дворі тіла пролежали до 30 березня"

переглядів: 103

Ірина Гопанчук із донькою Катериною загинули в Маріуполі 15 березня 2022 року. Снаряд влучив на подвір'я, де вони з сусідами готували їжу. Поряд загинули ще четверо людей: двоє сусідів (дівчина та чоловік) і двоє перехожих (дівчина з хлопцем).

У дворі тіла пролежали до 30 березня

Ірині було 52 роки. Каті – 13. Вони жили за адресою – провулок Трамвайний, 10. Тут і сталася трагедія. Тіло Каті, пригадали очевидці, знайшли майже неушкодженим. Ірині відірвало голову. До кишені загиблої сусіди поклали записку з даними про неї та доньку. У дворі тіла пролежали до 30 березня, поки їх не відвезли до моргу. Найімовірніше, Катя та Ірина поховані в селищі Мангуш в окремих могилах. Але де саме – невідомо.

Старша донька Ірини, Олена Світлична, розповіла: «Моїй бабусі 80 років. Вона залишилася в Маріуполі, щоби знайти могили доньки та онуки. Одного разу бабуся поїхала до моргу, їй стало погано. Вдруге поїхала. Взяли її дані. Сказали, що зателефонують і повідомлять, коли прийти. Бабуся здала аналіз ДНК». Та за рік від часу трагедії результатів так і не було.

Про загибель мами і сестри Олена дізналася у Вінниці. Саме в цьому місті Ірина навчалася та жила в молодості. А народилася й останні роки провела в Маріуполі. Усе життя присвятила дітям: Олені, Денису та Каті. Любила онуків Меланію та Лева. Опікувалася мамою Аллою Миколаївною. Півтора року Ірина працювала в міській лікарні №2, у терапевтичному відділенні. Після початку повномасштабної війни, поки була можливість, щодня бігала до лікарні, щоби принести їжу тим, хто вже не міг потрапити додому.

«Мама дуже любила читати. Мені здається, немає такої книги, яку вона не прочитала. Бабуся хотіла таку любов до читання прищепити і мені з братом, але я жартувала, що мама прочитала все замість нас. Мама рано стала бабусею, я народила доньку в 16. Вона говорила – я не бабуся, буду подружкою для онуки. Моя дочка так і звикла називати бабусю просто на ім'я. Коли ми бачилися останній раз біля будинку, я просила, щоб мама з Катею берегли себе, з нами їхати з міста вони відмовилися. Мама сказала: «не хвилюйся, все буде добре!», – пригадала Олена.

В Ірини Гопанчук залишилися мама, донька, син та двоє онуків.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) діти перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій