Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Антонівна

«Тут таке коїлося, що я зрозуміла: ніякого 1 вересня не буде»

переглядів: 564

Навесні 2014-го Галина Антонівна з чоловіком приїхали в Передільське на дачу, та так там і залишилися. Під час обстрілів добротний підвал під будинком рятував всю сім'ю. Нещодавно жінка поховала чоловіка. Тепер майже не сподівається коли-небудь потрапити в свою квартиру в Слов'яносербську.

Ми з чоловіком до війни жили в Слов'яносербську, а в Передільському у нас був будиночок, як дача. Ми туди їздили з весни по осінь.

Коли 13 квітня 2014-го над нами пролетів літак, мені здалося, що він дерева в землю вжене, ну дуже низько пролетів. Тоді ми зрозуміли, що війна. Цього ж дня антитерористичну операцію оголосили. Але ми ще на щось сподівалися.

А ось 14 червня все почалося. До нас приїхали діти зі Станиці Луганської, ми вийшли всією сім'єю за двір і почали рвати шовковицю. Тут раптом над нашою вулицею вертольоти один за іншим полетіли. Ми намагалися зрозуміти, що діється взагалі. І почалося... Благо, в будинку є підвал, він нас рятував.

В кінці літа дочка поїхала з молодшим сином в санаторій, а старший був у нас.

Як привезли його в гумових капцях, шортах і футболці, так ми з ним і дожили до 1 вересня. Зрозуміли, що йому треба тут в школу йти. Але 30 серпня у нас таке творилося, що я зрозуміла: ніякого 1 вересня не буде.

Школа відкрилася пізніше, 17 вересня. А перед цим потрібно було хоч щось купити онукові зі шкільного приладдя, одягнути. Потрясли ми з дідом свої мізерні запаси, виїхали в Щастя, а там вже військові сиділи такі запилені, з засмаглими обличчями. І це дуже тривожно було.

Тут таке коїлося, що я зрозуміла: ніякого 1 вересня не буде

«Будівельник пожартував, що цей підвал атом не візьме. Жарт виявився пророчим»

Весь час у нас в селі стріляли, будинок тремтів, шибки вилітали, ми в підвал ховалися. У паркані дірки були, двері в кухні то відкривалася, то закривалася, в гаражі скла повилітали. Навколо нашого будинку чотири воронки. Ми дивом залишилися посередині, а далі нас всі будинки в селі постраждали.

Ми свій будинок починали будувати ще в 1979 році для батьків чоловіка. Він і придумав, що підвал буде під будинком. Був у нас будівельник Петя, він говорив: "Ну, цей підвал атом не візьме!" Ми посміялися тоді, а я потім весь час згадувала, думаю: «Господи, які пророчі слова». Хіба ми думали тоді, що таке буде? А він нам допоміг, я хоч не боялася за онука. Як трохи що - відразу хапаю його, чоловіка і в підвал!

Найстрашніше сталося, коли до нас дочка з молодшим онуком приїхала.

Увечері поклала я всіх спати - чоловіка і дочку з двома онуками, а сама на кухні своїми справами займалася. І о пів на другу ночі все затряслося. Світло замигало і згасло. Я скоріше запалила гасову лампу і давай стягувати всіх з ліжок та в підвал заштовхувати.

Тут таке коїлося, що я зрозуміла: ніякого 1 вересня не буде

«Шматок рваного металу розміром більше долоні. Боже мій, що він міг накоїти!»

Коли все затихло, Я кажу чоловікові: «Толь, пішли глянемо, що там робиться». Страшно, але треба. Вийшли, дивимося... Скла кругом валяються, двері в кухні відкриті, бовтаються. Зайшли в гараж, там теж бите скло. А потім, вже вранці всі люди вийшли, збирають осколки. Я теж взяла цей осколок, глянула на нього, а він розміром більше долоні, такий рваний метал. І думаю: "Боже мій, що ж могло бути!" Страшно, правда.

Як в підвал зайшла, боялася навіть сказати своїм про те, що бачила чотири воронки біля будинку. Світла так і не було, всі дроти на землі валялися. Зв'язок теж був дуже поганий, дзвонити виходили то на город, то онук на дерево залазив.

Потім, звичайно, з пенсіями були затримки. Добре, що запаси в підвалі виручали і Рінат Ахметов нам допомагав продуктами. Хороша допомога була, ми йому вдячні.

Тут таке коїлося, що я зрозуміла: ніякого 1 вересня не буде

У 2016 році, видно на тлі цього стресу, сильно захворів чоловік – діабет, гіпертонія. А в 2020му він помер - і я ніби покрилася якоюсь кіркою, задерев'яніла.

Не знаю, що буде з нашою двокімнатною квартирою в Слов'яносербську. Дочка з зятем живуть у Станиці і вже два рази будинок перекривали, бо він два рази горів від обстрілів. Я тепер за них хвилююся.

Одна мрія - щоб не було війни, щоб дітям і онукам не довелося більше відчувати цього жаху.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Передільське 2014 2015 2021 Текст Історії мирних пенсіонери діти зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я харчування дітей житло літні люди (60+) діти
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій