Люди в розпачі бігають по намету та намагаються врятувати свої речі від вогню. Такі кадри поширилися по телеграм-групах українських переселенців у Німеччині. 12 березня 2024 на території табору для біженців, який розташований на місці колишнього аеропорту «Тегель» у Берліні, сталася масштабна пожежа. Для її ліквідації було задіяно близько ста співробітників пожежної служби. Вогонь знищив намет площею у майже тисячу квадратних метрів, де жило 380 людей. Більшість із них – українці. Сотні людей довелося евакуювати, обійшлося без постраждалих. Люди втратили документи та особисті речі.

Проєкт «Ти як?» від Радіо Свобода поспілкувався із українськими біженцями, які живуть у центрі для біженців Берлін-Тегель, та дізнався, де живуть зараз постраждалі, яку допомогу їм надають та що відомо про причини пожежі. 

Владислав – з Криму, йому зараз 24 роки, тож окупацію півострова він зустрів ще дитиною. Разом із дружиною до табору біженців у Німеччині він приїхав місяць тому. Чоловік каже, що втік від примусової мобілізації до російської армії.

Під час пожежі подружжя перебувало у соціальній службі міста. З собою мали паспорти та ноутбуки – всі інші речі та документи згоріли дотла. Каже, що найбільше питань у жителів згорілого намету - до відсутності протипожежної системи.

"У нас не було ніякої протипожежної безпеки, один-два вогнегасника на намет", - біженець Владислав.

«Ну тут нормативною лексикою не описати. У нас не було ніякої протипожежної безпеки, один-два вогнегасника на намет. Працівники (табору – ред.) були в паніці й не знали, що робити. У нас згоріли майже всі документи, особисті та цінні речі», – розповідає чоловік.

Зараз всіх постраждалих переселили в сусідній блок «М» на території центру для біженців. Людям видали документи, які підтверджують, що вони мешкали в згорілому наметі та мають право на фінансову допомогу для придбання одягу.

«Люди, які вже отримали цю допомогу, розповіли, що дають 375 євро постраждалим. Але їм також видали ще один документ на отримання додаткової фіндопомоги. Ми за ним тільки в понеділок поїдемо, бо соціальні служби цього тижня не приймають біженців», – додає кримчанин.

Тут нормативною лексикою не описати

Скриншот із відео, наданого українськими біженцями, які проживали у таборі «Тегель»

За його словами, мешканці намету причиною виникнення пожежі називають підпал через необережність: «Люди, які бачили початок пожежі, кажуть, що загорання відбулося через ромів, які готували їжу на газових пальниках в кімнатах».

Зі слів Владислава, зараз у біженців немає можливості переїхати в інше соціальне житло. Їм пообіцяли, що згорілий намет відбудують і потім переселять назад.

«Тут люди, які собі знаходять житло, отримують відмову від керівництва табору зі словами «чекайте, ми самі вам знайдемо помешкання», хоча потім нічого не шукають. Є люди, які тут проживають вже півтора року і їх нікуди не переселяють», – розповідає він.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.